Uitvoering oerversie Matthäus Passion

bleskensgraaf • Dutch Baroque presenteert in april in Bleskensgraaf en Zwijndrecht de pilot van een reconstructie van de oerversie van de Matthäus Passion van J.S. Bach. 

Het betreft een versie zoals deze mogelijk in 1727 is uitgevoerd door de componist zelf. Het meesterwerk wordt doorgaans uitgevoerd in een bezetting van twee koren en twee orkesten. 'Met deze enkelkorige reconstructie biedt artistiek leider Gerard de Wit een even indrukwekkende als nieuwe, historisch verantwoorde editie', stelt het muziekgezelschap in een persbericht. Dutch Baroque voert de Matthäus Passion uit op vrijdag 1 april in Bleskensgraaf en op zaterdag 2 april in Zwijndrecht. De aanvang is 19.30 uur, vanaf 19.00 uur is er een inleidende uitleg.

Gerard de Wit is sinds enkele jaren gefascineerd door de onduidelijkheid of er een eerdere versie van de Matthäus Passion heeft bestaan. Hij onderzocht daarvoor diverse bronnen en stuitte op een recent herontdekte bron daterend net na Bachs dood. Met grote zekerheid vermoedde De Wit dat deze direct te linken was aan de oerversie (1727) van de Matthäus Passion. “Deze vondst is belangrijk, omdat het een historische en wetenschappelijke basis biedt om tot een goede reconstructie te komen. De bron werd bij eerdere reconstructiepogingen nooit eerder gebruikt. Die gaat nu tot klinken komen!”, aldus Gerard de Wit. De kaartverkoop loopt via www.dutchbaroque.nl. De prijzen variëren van 0 euro (kinderen jonger dan 12 jaar) tot 69 euro.