• Jansje Vonk, Jacob Oskam en Jan Boele.
• Jansje Vonk, Jacob Oskam en Jan Boele. Foto: Geurt Mouthaan

Stoephok in ere hersteld in Bleskensgraaf

bleskensgraaf • Een stoephok zoals je vroeger bij tientallen tegen kon komen in de Alblasserwaard is bij museum Het Voorhuis weer in oude luister te zien. Zaterdag 2 april is de officiële opening.

Alles wat schoongemaakt moest worden, werd in vroeger tijden onder handen genomen in het stoephok. Van een kop en schotel waar koffie uit was gedronken tot het melkgerei; het is dus niet zo vreemd dat de Historische Vereniging Binnenwaard graag zo'n stoephok wilde laten zien bij museum Het Voorhuis. "Het was destijds een blijk van welstand", vertelt voorzitter Jan Boele. "Er waren er vele, maar die zijn voor het overgrote deel verdwenen. Alleen in Goudriaan is er nog één terug te vinden."

Naast de historische kuiperij, die in 2019 in gebruik werd genomen, was nog ruimte voor deze aanvulling. Jacob Oskam uit Wijngaarden nam het voortouw bij de bouw. "We hebben ons gebaseerd op het stoephok in Goudriaan en op mijn eigen herinnering", vertelt hij. "Gelukkig konden we IJsselsteentjes gebruiken die afkomstig waren van een gesloopte boerderij in Wijngaarden. Oude dakpannen wisten we bij Anton Blok in Bleskensgraaf op de kop te tikken."
Een half jaar hard werken resulteerde in een stoephok dat zo uit de eerste helft van de twintigste eeuw zou komen. Met een betonnen stoep. Boele: "We hebben namelijk al een houten stoep, zonder hok. Zo kunnen we de hele boengeschiedenis op één locatie laten zien."

Het hok is ingericht met historische materialen: een vatenbank, waar melkbussen op staan te drogen, een kousenmik voor kousen en een kachel, waarop water kon worden gekookt. Jansje Vonk uit Goudriaan, die in haar jeugd zelf nog in een stoephok werkte, demonstreert hoe makkelijk het is om water uit de sloot te scheppen. "Zo hoef je amper moeite te doen. De kachel is ook een vorm van luxe. Heen en weer lopen naar de boerderij voor warm water was niet nodig. En er werd ook eten klaargemaakt; rijst stond er bijvoorbeeld een tijd te koken." Bezoekers van museum Het Voorhuis in Boerderij Gijbeland zijn van harte welkom om ook het stoephok te bezichtigen en de verhalen te horen van de vrijwilligers. Om er één te noemen: de boenstoep en het stoephok waren populaire ontmoetingsplekken voor de jeugd. "Kletsen met de stoepmeid, proberen haar te versieren, dat gebeurde volop. Je kunt ze wel de hangplekken van vroeger noemen."

Geurt Mouthaan