Merwedelingelijn

Nu alle grootspraak over duurzaamheid in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen weer in de kast kan kunnen we weer naar realistische doelen gaan kijken. Dus niet nadenken over een eventuele kerncentrale in de Alblasserwaard of windmolens op zee. Dat zijn landelijke thema’s!

Welke mogelijkheden heeft Molenlanden dan wel? Ze kunnen eens kritisch gaan kijken naar de Merwedelingelijn van Qbuzz. Met de frequentie is niets mis. Vanuit Gorinchem kun je 4x per uur richting Dordrecht. Vanuit Arkel tweemaal per uur. Het probleem zit vooral in de overstap richting Rotterdam/Schiphol. Veel reizigers maken gebruik van deze overstap.

Tot afgelopen december sloot de Qbuzz-trein perfect aan op intercity’s van NS. Met de nieuwe dienstregeling is het compleet misgegaan. Een voorbeeld ter illustratie: aankomst Qbuzz 6.55 uur, vertrek intercity richting Rotterdam 6.54 uur vanaf hetzelfde perron.

Natuurlijk gevraagd naar de reden van het wijzigen van de dienstregeling. Als antwoord wordt hierop gegeven dat een deel van het spoor enkelspoor is en dat de dienstregeling van NS ook is aangepast.
Het eerste argument is natuurlijk onzin. De spoorsituatie op de Merwedelingelijn is al jaren hetzelfde. Het is juist verbeterd met een seperaat spoor in Geldermalsen, waardoor een stukje ‘spookrijden’ niet meer nodig is. Het frappante is dat op zaterdag nog wel exact de dienstregeling van vorig jaar wordt verreden. Het kan dus wel !

Het klopt dat ook NS de dienstregeling heeft aangepast. Tot vorig jaar vertrok er precies ieder kwartier een intercity richting Rotterdam. Nu zijn doordeweeks de vertrektijden onregelmatiger: ‘04 , ‘24 , ‘34 en ‘54. Ik begrijp dat Qbuzz hier niet op kan inspelen. Het enkelspoor maakt dat onmogelijk. Maar ze kunnen wel de intercity van ‘24 en ‘54 als uitgangspunt nemen: de huidige dienstregeling op zaterdag inleggen op de doordeweekse dagen en het probleem opgelost!

En wanneer de dienstregeling toch wordt aangepast: de eerste trein komt doordeweeks om 6.10 uur binnen op station Dordrecht. Laat die trein 20 minuten eerder aankomen dan ligt de wereld voor de inwoners van Molenlanden onder handbereik. Want om 5.58u is er aan aansluiting naar Breda/Antwerpen, om 5.53 u richting Roosendaal/ Vlissingen en om 5.54 u richting Rotterdam/Den Haag/Amsterdam

Een goed en logisch openbaar vervoer is duurzaam en met de huidige brandstofprijzen wordt het ook nog eens aantrekkelijker:-)

Peter Kraaijeveld, Giessenburg