Afbeelding
Foto: Stock

Onderzoek naar mogelijke lichthinder op wandelpad De Groene Wei

Algemeen

GIESSENBURG • Voordat het gemeentebestuur van Molenlanden verlichting wil aanbrengen op het wandelpad tussen de Liesveld en de Neerpolderseweg, moet er eerst een onderzoek komen naar lichthinder.

Bij de totstandkoming van het plan De Groene Wei is met de omwonenden afgesproken dat het wandelpad niet zou worden voorzien van verlichting. Maar er was ook afgesproken dat de gemeente, indien nodig, in een later stadium verlichting zou aanbrengen. Gezien vragen vanuit de omgeving wordt het realiseren van verlichting heroverwogen, meldde het gemeentebestuur enkele weken geleden.

In die heroverweging past ook een onderzoek naar mogelijke lichthinder voor omwonenden. Er worden hierbij drie opties onderzocht waar een keuze uit gemaakt kan worden. Er kunnen voetlichten komen (lampen op ongeveer kniehoogte), halfhoge masten die niet boven de heg langs het pad komen, of paaltop lichtmasten met een op het pad gerichte lichtbundel, afgeschermd van de richting van de omwonenden.

De conclusies van het onderzoek naar de verschillende opties zijn naar verwachting binnen twee à drie weken bekend. De gekozen optie wordt vervolgens aan de omwonenden voorgelegd en afhankelijk van de reacties volgt daaruit mogelijk nog meer overleg. Het kan uiteindelijk dan nog wel een half jaar duren voordat de gekozen verlichting gerealiseerd is.