Berend Buddingh': 'We liggen op schema'

molenlanden • Berend Buddingh’, duo-lijsttrekker van Doe mee!, vindt de kritiek op de Doe mee-aanpak van de woningmarkt onterecht. “Op basis van een Twitterbericht over de vierhonderd woningen die de afgelopen drie jaar zijn gebouwd en de driehonderd die we dit jaar nog gaan bouwen. Dat zijn feiten en die zie ik nergens terugkomen.” 

De opmerkingen van de collega-partijen kan hij deels wel begrijpen, maar: “De tijd dat de wethouder naar Den Haag holde om een extra woning te versieren in het buitengebied is voorbij. Dus ja, op dat vlak begrijp ik de teleurstelling. En wat de opmerking van Jan Arie Koorevaar betreft over het geringe aantal nieuwe projecten dat Doe mee! op stapel zou hebben gezet: volgens mij liggen we gewoon op schema voor de uitvoering van de woonvisie én gaan we veel grotere plannen uitvoeren. We kunnen zelfs gaan versnellen.”
Kritischer is hij op de anonieme kritiek vanuit de bouwbranche. “Ik snap gewoon niet dat ze niet met naam en toenaam reageren. Als je teleurgesteld bent omdat jouw plan niet doorgaat, kun je nu heel makkelijk een podium in de krant pakken.” Het ontbreken van capaciteit in het ambtelijk apparaat ontkent Buddingh niet. “Maar dit speelt niet alleen in Molenlanden. Het mooie van dit college is dat men gewoon aan de slag is gegaan en niet eerst drie jaar bezig is geweest om een nieuwe organisatie te installeren. Iets wat in veel herindelingsgemeenten wel gebeurd. Dan was er helemaal niets van de grond gekomen.”

Participatie, het mee laten praten van omwonenden, wordt in de bouwbranche als een hindernis ervaren. "Er is nieuwe wetgeving, die moet je aan de voorkant meenemen”, reageert de duo-lijsttrekker. "Als omwonenden bezwaren hebben, moet je daar als ontwikkelaar mee aan de slag. De wethouder is er niet voor om jouw probleem dan op te lossen. Overigens krijg ik veel meer vragen van inwoners of je tegenwoordig overal maar mag bouwen. Op ieder open stuk lijkt weer een woning te kunnen worden neergezet. Als je je opstallen een beetje laat vervallen of je koopt een oude boerderij of bedrijf, dan mag je er zomaar drie vrijstaande woningen voor terug laten plaatsen. Dat steekt mensen. Regels moeten voor iedereen gelden.”
Wat betreft de rioleringsproblematiek verwijst Buddingh' naar de verantwoordelijkheid van voorgaande colleges. "Als je daar de gele verf afkrabt, kom je dan ook CDA-groen en VVD-oranje tegen? Is hier niet gewoon sprake van uitstelgedrag van jaren, wat nu op het bordje van wethouder Quik terechtkomt? Maar het raakt ook de kern van het probleem van woningbouw in de linten. Als je woningbouwprojecten bij de dorpen concentreert is er niks aan de hand. Daarom is het zo mooi dat wethouder Bikker na jarenlange vertraging onder meer Bleskensgraaf West en Oud-Alblas Zuid heeft losgetrokken bij de provincie.”