Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wij komen als wijkagenten dikwijls bij dezelfde adressen. Zo ook bij Gerard en zijn vriendin. Beiden hebben geen werk, hebben een uitkering en staan onder bewind voering. Alcohol is voor Gerard een probleem. Gerard is gek op dieren en binnen is het een echte beestenboel.

Toen ik daar een keer kwam stonden er 14 lege bierkratten opgestapeld in de gang. Gerard zei dat hij deze in zou leveren als ze een keer geld te kort zouden komen voor eten en dergelijke. Had toen al gezegd dat hij gewoon geen bier moet kopen en dat je dan nog veel meer uitspaart en over kan houden. Het kwartje viel niet echt.

En zo modderde hij door. Wij botsten wel vaak en zeiden elkaar dikwijls ongezouten de waarheid. Maar we respecteerden elkaar wel. Afgelopen januari was ik bij hem en Gerard zat er echt helemaal doorheen door wisselende omstandigheden. Hij had het erover dat hij wel eens ging kreeftvissen met een vriend en dat hij dat heerlijk vond. Aan hem werd in niet mis te verstane bewoordingen gezegd dat hij eens moest doorpakken en moest gaan werken om zo weer een doel te hebben in zijn nu zo doelloze en uitzichtloze leven.

Door mijn werk heb ik diverse netwerken opgebouwd. Zo ook een ondernemer op een industrieterrein. Ik ken de eigenaar goed en ik weet dat hij mensen een kans wilt bieden. Ik zei tegen Gerard dat hij die eens moest bellen. Ik had er geen vertrouwen in. Maar dat werd beschaamd en de eigenaar belde mij dat Gerard had gebeld en dat hij 4 weken op proef mag komen werken.

Ben nog even langs Gerard gereden en heb gezegd dat ik trots op hem ben dat hij de stap heeft genomen. Heb hem ook gezegd dat hij mijn vertrouwen niet moet beschamen en dat ik hem als hij aan het werk is eens op komt zoeken. Gerard gaf mij een boks (coronartijd hé) en ik zag een smile op zijn gezicht die ik nooit eerder had gezien. Ik heb hem nog twee politie fietslampjes gegeven, want hij moet op de fiets naar zijn werk en het is zonde als zijn eerst verdiende centjes naar het CJIB gaan. 

Ik blijf Gerard volgen en ik hoop dat hij zijn leven weer op de rit krijgt. Ook hiervoor ben ik wijkagent. Ieder geholpen mens is er een. De naam Gerard is fictief.

Piet Tijssen, #wijkagentpiet