• Terug in de tijd in Het Voorhuis.
• Terug in de tijd in Het Voorhuis. Foto: Aangeleverd

Expo 'In de wieg gelegd' verlengd

bleskensgraaf • De collectie babykleertjes en gebruiksvoorwerpen uit de jaren twintig en zestig van de vorige eeuw uit het depot van museum Het Voorhuis is weer te zien. 

De expositie 'In de wieg gelegd' in het Bleskensgraafse museum is verlengd tot en met zaterdag 26 maart. Bij sommige voorwerpen is de tand des tijds te zien, maar anderen zijn nog zo goed als nieuw. Een en ander is aangevuld met een deel uit het kraammuseum van Francien van Helden uit Dussen zodat een compleet beeld te zien is van wat er allemaal rondom de geboorte van een baby gebruikt werd door de baker (later de kraamverzorgster), de moeder en het kindje. 

Veel is er in de loop der jaren veranderd op het gebied van de hygiëne en verzorging van moeder en kind. Tot eind achttiende eeuw werden kindjes volledig ingebakerd met linnen doeken en zwachtels. Na de achttiende eeuw ontdekte men dat inbakeren de groei van het kindje belemmerde en werd het niet meer gebruikt. Ongeveer twintig jaar geleden is het inbakeren herontdekt voor kindjes die onrustig zijn en slecht slapen. Francien is zaterdag 26 maart in het museum om tekst en uitleg te geven.

Museum Het Voorhuis is gevestigd in Boerderij Gijbeland te Bleskensgraaf. Entree is 4 euro. Openingstijden: dinsdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie: www.binnenwaard.nl.