Last onder dwangsom arbeidsmigranten blijft

wijngaarden • De last onder dwangsom voor illegale bewoning door arbeidsmigranten van een woning in Wijngaarden blijft in stand. De claim van de eigenaren dat de Molenlandse regels ingaan tegen EU-regelgeving is volgens de commissie bezwaarschriften ongegrond.

Op 5 mei 2021 werd een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaren van de Dr. Ingelsestraat 9 te Wijngaarden wegens het illegaal verschaffen van een tijdelijk onderkomen aan een groep wisselende arbeidsmigranten. Hiertegen werd bezwaar aangetekend. Carel de Knegt, samen met zijn dochters eigenaar van het pand, reageerde toen: "Er bestaat nu eenmaal een EU-verordening over vrij verkeer van werken en wonen. Daar staat in dat iedere vorm, niets uitgezonderd, die zou kunnen leiden tot eventuele discriminatie helemaal verboden is."
Het bezwaar is vervolgens in september besproken tijdens een zitting van de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Ruim vier maanden later volg nu het advies, dat overgenomen door burgemeester en wethouders. 'De commissie heeft geoordeeld dat op nationaal niveau door EU-lidstaten eisen gesteld mogen worden ten aanzien van de ruimtelijke ordening ter behoud en bevordering van het woon- en leefklimaat. Het beleid van het college is gericht op een goede ruimtelijke ordening en niet in strijd gebleken met Europese wet- en regelgeving', zo laat het gemeentebestuur weten.' Dit houdt in dat de huisvesting van arbeidsmigranten op Dr. Ingelsestraat 9 te Wijngaarden gestaakt moet worden, op laste van een dwangsom van 1500 euro per week, met een maximum van 15.000 euro. De Knegt had eerder al aangegeven zijn zaak tot aan het Europese Hof van Justitie door te voeren. Daar houdt hij ook nu aan vast. "Ik heb nog geen enkel nieuw argument gehoord en zal dus verdere stappen gaan ondernemen."

Geurt Mouthaan