zaterdag 12 februari

Natuurwerkdag Slingelandse Plassen
8:30, Goudriaan. De tweede natuurwerkdag bij de Slingelandse Plassen in Goudriaan vindt vanaf 8.30 uur plaats. De beheergroep wil dan samen met vrijwilligers opnieuw het groot onderhoud oppakken bij de Slingelandse Plassen. De volgende natuurwerkdag is zaterdag 12 maart. Aanmelden kan via slingelandseplassen@gmail.com. De natuurwerkdagen beginnen om 8:30 uur. Belangstellenden voor openhaardhout of tuinsnippers kunnen zich via dit mailadres eveneens melden.

Boekenmarkt bij kringloopwinkel
13:00, Goudriaan. De kringloopwinkel aan de Hoogt 1b houdt tot 16.30 uur een boekenmarkt. Boeken die buiten staan kosten 1 euro per drie stuks. De wintercollectie is halve prijs. Verkrijgbaar zijn onder meer streekromans, kookboeken, kinderboeken en thrillers. Ook de puzzels en spellen zijn vanaf deze week halve prijs.

Diederik Jekel in Theater De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Diederik Jekel brengt zijn programma ‘Orde in de chaos'. Orde in de Chaos is het eerste therapeutische theatercollege van Diederik Jekel. Diederik Jekel legt op onnavolgbare wijze bètawetenschappen uit op radio, televisie, internet en een boek. Hij behaalde zijn master in vastestoffysica. In oktober 2010 kreeg hij de kans om in De Wereld Draait Door over wetenschap te praten en sindsdien is hij fulltime wetenschapsjournalist. Hij geeft presentaties over wetenschap en communicatie aan kinderen, volwassenen, industriëlen, wetenschappers en managers. Entree bedraagt € 22,50. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

maandag 14 februari

PCOB Graafstroom
14:30, Brandwijk. PCOB Graafstroom komt bij elkaar voor de jaarvergadering in De Akker aan de Gijbelandsedijk. Na het officiële gedeelte houdt Aart Hoogendoorn een wijn- en kaasproeverij. Ook niet-leden zijn welkom.

dinsdag 15 februari

Huis van de Waard Liesveld
9:30, Groot-Ammers, Bernhardstraat 15. Inloop voor een kop koffie of thee.

Tekst en uitleg over historie kraamzorg in Het Voorhuis
14:00, Bleskensgraaf. Francien van Helden uit Dussen geeft tekst en uitleg rond de geschiedenis van kraamzorg in Museum Het Voorhuis, Koekoekspad 1. Via haar opleiding tot kraamverzorgster en haar werkervaring heeft ze veel kennis opgedaan van de gebruiken rondom de kraamtijd. Francien zal, in bakerkleding, van 14.00 tot 16.30 uur anekdotes vertellen en vragen beantwoorden van bezoekers. Entree 4 euro.

Bingomiddag 55-plussers in Hoornaar
14:30, Hoornaar. Het ouderencomité houdt in dorpshuis Het Bruisend Hart een bingo-middag voor de 55-plussers van Hoornaar. Een QR code is verplicht.

Jeroen van Veen met ‘The best of Einaudi’ in De Willem
14:30, Papendrecht, Theater De Willem. Jeroen van Veen verzorgt op zondag 13 februari de muzikale voorstelling ‘The Best of Einaudi’ in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht.Ludovico Einaudi is een Italiaanse componist, die wereldberoemd is geworden met zijn filmmuziek (o.a. voor Intouchables uit 2011) en veel platen met ontspannende, licht klassieke muziek. In dit programma speelt pianist Jeroen van Veen zijn bekendste werken.De muziek van Einaudi heeft al vele harten gestolen en staat hoog in de hitlijsten. Ritmische en opzwepende muziek wordt afgewisseld met langzame, rustgevende klanken om bij weg te dromen. Critici zeggen dat het geen klassieke muziek is, maar wat is het dan wel? Oordeel zelf en kom naar het theater voor The best of Einaudi.Voorafgaand aan de voorstelling is er in de foyer een gezellige High Tea. Kaarten kunnen met de voorstelling meebesteld worden.Eerder ontving Jeroen de NPO Radio 4 Prijs. De klassieke zender reikt de NPO Radio 4 Prijs jaarlijks uit aan een musicus, ensemble of concertinstelling die op een onderscheidende manier klassieke muziek toegankelijk maakt voor een breder publiek. Hij werd bekend door theateruitvoeringen van o.a. Tubular Bells en Canto Ostinato.Entree bedraagt € 18,50. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

woensdag 16 februari

Toneelgroep Het Volk speelt ‘De Bezoeking’
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. De Bezoeking is de laatste voorstelling van de legendarische Toneelgroep Het Volk. De voorstelling duurt 90 minuten en heeft geen pauze. Het verhaal gaat over twee bejaarde mannen, de patiënten Roest en Harderwijk, die leven in een sanatorium. Beiden zijn zwak en levensmoe. Naarmate hun gesprekken vorderen, blijken de heren meer met elkaar gemeen te hebben dan men in eerste instantie zou denken. In een ver verleden waren zij beiden werkzaam in de wereld van de muziek, Harderwijk als dirigent van opera’s en Roest als amateurzanger. De laatste reisde als Mario Rostero buurthuizen en braderieën af met als enige repertoire het drinklied uit de opera La Traviata van Verdi.In De Bezoeking graven Roest en Harderwijk diep in elkaars geheugen, waarbij het accent steeds vaker komt te liggen op Verdi’s meesterwerk. Figuren uit genoemde opera passeren de revue en geleidelijk beginnen werkelijkheid en fantasie door elkaar te lopen. Entree bedraagt € 19,50. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

donderdag 17 februari

Open eettafel Molenaarsgraaf en Brandwijk
12:00, Brandwijk, gebouw MeVe, Kerkstraat 10. Open eettafel voor 55-plussers uit Molenaarsgraaf en Brandwijk. Aanmelden bij Bea den Besten, 0184-641206.

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
13:30, Ottoland, A94 (Achter het Regthuis). In de Huiskamer van Ottoland en Goudriaan is er van 13.30 tot 14.15 uur ‘Bewegen voor 60-plussers’ onder leiding van Stan de Groot. Er worden oefeningen gedaan om de spieren soepel te houden en de conditie te verbeteren. Kosten 12 euro per maand. Info: Dini Resseler, 0184-641769. Vanaf 14.30 uur is er inloop voor een kopje koffie/thee, spelletje of praatje met een vrijwilliger. Van 15.30-16.30 uur, of op afspraak, hulp/ondersteuning bij het aanleren van de Nederlandse taal voor nieuwe burgers van Molenlanden of bij laaggeletterdheid. Info: Marianne Bons, 06-1568 9981. Ook kan er deelgenomen worden aan de gezamenlijke maaltijd om 17.30 uur. Kosten 3 euro per persoon. Aanmelding kan tot uiterlijk één dag van te voren bij Lyda van Leussen, 06-5313 7754. Voor meer informatie: www.huisvandewaard.nl.

Koersbal voor senioren in De Strevenaer
14:30, Streefkerk, De Strevenaer. Koersbal voor senioren.

Huis van de Waard Liesveld
16:45, Groot-Ammers, Bernhardstraat 15. Inloop vanaf 16.45 uur. De vrijwilligers gaan ook weer beginnen met het bereiden van een warme maaltijd. Opgeven bij Aafke de Vos, 0184-642704.

Lezing over innovatieve waterkrachtcentrale
19:30, Sliedrecht, Baggermuseum. Donderdagavond 17 februari is Jan Willem Lambach te gast in het Nationaal Baggermuseum. Jan Willem was afgelopen oktober één van de genomineerden voor de Waterbouwprijs 2021. Na jaren werkzaam geweest te zijn als econoom heeft Jan Willem inmiddels ook de studie Civiele Techniek aan de TU Delft afgerond. Zijn scriptie ‘Innovatieve waterkrachtcentrale levert op visvriendelijke wijze duurzame energie’, behoorde afgelopen jaar tot de 10 beste scripties van Nederland. Jan Willem is momenteel werkzaam bij Rijkswaterstaat Jan Willem zal op een laagdrempelige wijze vertellen over zijn onderzoek, een interessant verhaal voor zowel waterbouwers als niet-waterbouwers. Hij heeft een innovatieve waterkrachtcentrale ontworpen die energie produceert en opslaat, waarbij tevens rekening wordt gehouden met de wettelijke eisen ten aanzien van vissterfte door gebruik de maken van visvriendelijke schroefturbines. De eerste onderzoeksresultaten bij de Maas zijn positief. Lambach hoopt dat in de toekomst dit soort pomp-opslag waterkrachtcentrales bij stuwen ingezet zullen worden. “Het is een duurzame CO2-neutrale oplossing gericht op de toekomst, die zeker van toegevoegde waarde kan zijn voor onze maatschappij en leefomgeving.”De lezing vindt plaats op donderdagavond 17 februari 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het Nationaal Baggermuseum. De kosten voor de lezing, inclusief koffie met iets lekkers bedragen €6,- Aanmelding via een berichtje naar reserveringen@baggermuseum.nl. Na de lezing is er gelegenheid om de tentoonstelling ‘Ode aan het Zinkstuk, vlechten tegen water’ te bekijken.

Lezing over akkervogels
20:00, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. Op donderdag 17 februari zal weer een lezing worden gegeven in het streeknatuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht.Spreker is Ben Koks. Titel van de lezing is ‘Kiekendieven wezen mij de weg’, als equivalent van zijn boek ‘Vogels wijzen ons de weg’.Hij heeft als natuurbeschermer en bedenker van concepten om akkervogels te beschermen een schat aan kennis vergaard over landbouw, natuurbeheer en vogels, met name over de grauwe kiekendief. Hij is een internationaal gerespecteerd kiekendiefonderzoeker.In het boek ‘De man op de dijk’ door Elvira Werkman wordt uiteengezet hoe Ben Koks zich heeft ontwikkeld tot een kenner van kiekendieven. Voor de pauze zal hij het algemene verhaal over bescherming van akkervogels in Nederland behandelen, inclusief zijn verhaal over de grauwe kiekendief en na de pauze zal hij meer inzoomen op de steppekiekendieven.De zaal is geopend om 19.30 uur. Aanvang van de lezing is 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 3 euro. Bij het betreden van het gebouw worden de dan geldende regels in verband met Covid-19 gehanteerd (een verplichte controle met de QR-code, een geldige PCR-test of een bewijs van herstel).

zaterdag 19 februari

Roue Verveer komt naar Theater De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Roue Verveer komt op zaterdag 19 februari naar Theater De Willem met zijn cabaretvoorstelling ‘Zo goed als nieuw'. Hij is optimistisch, vrolijk, diepzinnig en hilarisch.Niet voor niets behoort Roué Verveer al jaren tot de grote jongens in cabaretland. Vanavond staat Roué met alweer zijn negende avondvullende cabaretshow in De Willem. In Zo Goed Als Nieuw geeft Roué op originele en grappige wijze een eigen kijk op de wereld. Een show die uiteraard weer helemaal bol staat van de grappen. Je gaat gegarandeerd met een goed gevoel naar huis.Entree bedraagt € 27,50. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.