IBB: ‘De Leeuw blokkeerde plan Hoeken'

hoornaar • Dat  stelt Initiatiefgroep Binnenstebuiten (IBB). "Wij zijn hierover zeer teleurgesteld.”

Vanaf januari 2020 is in gezamenlijk overleg tussen De Leeuw, gemeente Molenlanden en IBB gestreefd naar behoud enversterking van drie kwaliteiten van De Hoeken (natuur, landschap, cultuurhistorie). Dat proces is eind vorig jaar abrupt tot een einde gekomen. Tot nog toe onthield de groep zich naar buiten toe van commentaar. "Omdat het niet mogelijk is gebleken tot overeenstemming te komen, maakt dit nu de weg vrij voor IBB om haar visie naar buiten te brengen”, stellen bestuursleden Joop Hartog en Anne Marie Mollema; zij verwijzen naar de website van IBB voor een gedetailleerd verslag. Ze geven aan dat IBB allerlei varianten heeft onderzocht van financiering vanuit de natuurgedachte (eigen fondsenwerving, grondbanken, Zuid-Hollands landschap, provinciale subsidie). Uiteindelijk lag er in overleg met het Zuid-Hollands Landschap een plan klaar om met provinciale subsidie De Hoeken te verwerven en in te richten als natuurgebied. “Het Zuid Hollands Landschap bleek geïnteresseerd in De Hoeken. Na een rondleiding door Arie de Leeuw liet de stichting weten De Hoeken te willen kopen. De Leeuw gaf aan hiervoor open te staan, waarna ZHL op zoek zou gaan naar financiering. De krachten zijn vervolgens gebundeld. Samen met ambtenaren van de provincie, Staatsbosbeheer en Zuid Hollands Landschap en met krachtige steun van de gemeente is gewerkt aan een plan voor provinciale subsidie dat zeer kansrijk was. De doorslaggevende ambtenaar was bereid om ‘desnoods op Kerstavond de beslissende klap op het voorstel te geven’, zoals hij zelf aangaf. Dat was binnen de termijn die De Leeuw als voorwaarde had gesteld.”
Het plan behelsde volgens IBB de keuze voor de bestemming ‘natuur’ volgens een nog nader te bepalen natuurtype uit de Index Natuur en Landschap. “Het sluit aan op de afspraak dat het uitgangspunt het voorstel zou zijn dat een ecoloog had geformuleerd in een advies aan De Leeuw.” Daarin werden suggesties gedaan voor natuurontwikkeling met twee opties: weidevogels of bij de locatie passende flora (beide met verschralend beheer, beperkte hooi-opbrengst en eventueel na-beweiding). “De stemming was zeer positief, want hiermee was een uitkomst binnen handbereik.”

Tijdens een voortgangsoverleg heeft De Leeuw echter volgens IBB deze optie geblokkeerd: verkoop aan ZHL en aansluiten bij Natuurnetwerk Nederland (NNN) was niet meer aan de orde. “Hij verbrak de gezamenlijke inspanning en besloot zijn eigen weg te gaan. De Leeuw diende toen bij B&W een plan in met woningbouw als enige bron van financiering. Wij zijn zeer teleurgesteld dat gebruik van de royale subsidies van de provincie voor natuur van tafel is geveegd en dat bovendien het geduld ontbrak om nog een andere interessante mogelijkheid nader te onderzoeken. Er heeft zich namelijk een vermogensbeheerder gemeld die wil investeren in een natuurgebied.”

Arie de Leeuw zelf vat de opstelling van IBB samen als ‘krokodillentranen’. De voorgestelde oplossing kon wat hem betreft om twee redenen niet doorgaan. “In de eerste plaats hadden we met de gemeente en IBB afgesproken dat we De Hoeken als veenweidegebied van honderd jaar geleden in zouden richten. Vaste stalmest, extensief beweiden. Dat was het uitgangspunt. Maar bij dit NNN-gebied ging het om nat hooiland, wat betekent dat daar voor september geen vee loopt. Dat past niet in de cultuurhistorie.” Volgens IBB ziet De Leeuw daarbij over het hoofd dat verantwoord beheer (extensief, droge stalmest) geen zes bouwvergunningen rechtvaardigt.
Zeker zo belangrijk voor De Leeuw is dat er geen garanties gegeven konden worden over de ‘externe werking’. “Betekent dit straks dat particulieren en agrariërs rond De Hoeken beknot worden in hun plannen? Met de Natura 2000-gebieden hebben we dat ook zien gebeuren. Omdat die garanties niet gegeven konden worden, durfde ik dit niet voor mijn rekening te nemen. Overigens lag het geld al klaar omdat een ander project nog niet was doorgegaan, de ambtenaar hoefde er op kerstavond echt geen klap op te geven.”

Ook de opmerking dat Arie de Leeuw pas na het van tafel halen van deze optie een nieuw plan met woningbouw als bron van financiering indiende, klopt volgens hem niet. "Dat lag er, volgens afspraak, begin oktober al. Toen bleek dat men niet gecharmeerd was van de knarrenhof bij de Oudendijk heb ik begin november een nieuw plan met onder andere twee-onder-één-kapwoningen ingediend.”
In februari buigt de raad zich over het voorstel dat burgemeester en wethouders van Molenlanden uiteindelijk delen: geen woningbouw in De Hoeken, maar wel ruimte voor zes vrijstaande woningen er net buiten. IBB geeft aan het college nog te vragen om verduidelijking van dit principebesluit. De Leeuw wacht de bespreking in de gemeenteraad af. "Ook heb ik nog geen reactie gekregen op mijn verduidelijkingsvragen van het collegevoorstel, die nog voor de kerstdagen gestuurd heb.”