• Leerlingen van Yuverta gaan voor het nieuwe keuzevak letterlijk de boer op.
• Leerlingen van Yuverta gaan voor het nieuwe keuzevak letterlijk de boer op. Foto: Aangeleverd

Eerste keuzevak melkveehouderij in Ottoland

ottoland • Als eerste en vooralsnog enige vmbo-school in Nederland biedt Wellantcollege de Bossekamp - dat sinds kort Yuverta heet - het keuzevak duurzame melkveehouderij aan. Deze week gaan de eerste leerlingen ermee aan de slag.

Op de groene vmbo's in Nederland is de aandacht voor het vak van boer in de loop van de jaren steeds verder teruggelopen. Voor Arjan Madern, docent dier en veehouderij bij Yuverta, was dat een doorn in het oog. "Er waren nog maar negen lessen in vier jaar over dit onderwerp overgebleven", vertelt hij. "Het gaat steeds meer over recreatiedieren en niet over vee. Daarom ben ik ruim twee jaar geleden begonnen de mogelijkheid van een nieuwe keuzevak voor de melkveehouderij te onderzoeken."

Weidevogelbeheer

Uit contacten met grote partijen in deze sector, zoals Friesland Campina, kwam naar voren dat duurzaamheid in deze sector een steeds grotere rol speelt. Daarom koos Madern ervoor om die richting ook op te gaan. "Natuurlijk blijft de klassieke melkveehouderij met de focus op zoveel mogelijk melk produceren belangrijk, maar je merkt dat steeds meer boeren zaken als weidevogelbeheer en weidegang gebruiken om extra inkomsten binnen te halen. In de toekomst zal dat steeds belangrijker worden." Zijn inspanningen hadden resultaat. De officiële toestemming om het keuzevak op te nemen in de opleiding is binnen; deze week gaan zeventien leerlingen in het derde leerjaar van Yuverta ermee aan de slag. 

"Het zijn zeker niet allemaal boerenzoons en -dochters", vult directeur Sjaak Kreeft aan. "De tijden veranderen wat dat betreft ook. Het overnemen van de boerderij van je ouders is lang niet de enige optie om in de agrarische sector aan de slag te gaan. De combinatie van onderhoud van het landschap en boerenwerk is wat je bijvoorbeeld in de Krimpenerwaard ziet ontstaan. Dat vraagt om een nieuw soort boer."

Zoals bij de Ottolandse school gebruikelijk zijn de schoolbanken niet de enige plek waar het onderwijs plaatsvindt. Leren door te doen is ook bij het nieuwe keuzevak een belangrijke insteek. De leerlingen gaan regelmatig letterlijk de boer op om in de stallen en op het land het vak in de praktijk te leren. Madern: "Maar theorie speelt ook zeker een rol, bijvoorbeeld in de vorm van opdrachten om kennis over bepaalde onderwerpen te verzamelen.”
In het vierde jaar volgt geen examen over het keuzevak. Wel sluit het aan op de mbo-opleiding veehouderij. “Met het mbo in Houten, waar dit wordt gegeven, hebben we korte lijnen. Daarnaast zijn andere vmbo-scholen ook geïnteresseerd in dit keuzevak. Wellicht dat zij dit in de toekomst van ons overnemen om het aan te gaan bieden aan hun leerlingen. Vooralsnog zijn we de eerste en enige in Nederland.”

Voor Sjaak Kreeft is het nieuwe keuzevak meteen ook een praktische invulling van de Green Deal die het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs in Nederland enkele jaren geleden afsloot met minister Carola Schouten. "Daar is vanuit de groene vmbo-scholen weinig tot niets mee gedaan. Wij pakken hiermee de handschoen op. Daarbij speelt mee dat we graag voorop lopen. Duurzame melkveehouderij en de boer als natuurbeheerder zullen een steeds grotere plek krijgen, ook in onze streek. Wij doen dat niet vóór de volgende generatie, maar mét deze generatie.”

Geurt Mouthaan