Levensechte training voor hoogwater in ‘risico-fabriek'

regio • Er zijn al regio’s die er een hebben: een ‘risico-fabriek’, oftewel een Risk Factory. Hier kunnen basisschoolleerlingen ervaren wat het betekent om een (watersnood)ramp mee te maken.

Wim Visser, afdelingshoofd risico- en crisisbeheersing bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid: "In een Risk Factory kun je belevingsonderwijs verzorgen. In Twente en Limburg gebeurt dit al. Waarschijnlijk neemt ons bestuur er in februari een besluit over. We doen dit samen met onder andere waterschappen, politie en gemeenten. Belangrijke vraag is nog wel: hoe gaan we het financieren?"
Als het lukt om een Risk Factory te openen wil de Veiligheidsregio het waterschap een belangrijk rol geven. "Omdat we in deze regio een groot risico hebben voor overstromingen." De initiatiefnemers richten zich in de eerste plaats op basisscholen. "We zien dat het vooral zin heeft om te investeren bij de jeugd. Maar we zouden het ook kunnen inzetten voor senioren, ter bevordering van hun zelfredzaamheid. Het gaat verder dan alleen waterveiligheid: in een Risk Factory gaat het onder andere ook brand- en verkeersveiligheid en mentale weerbaarheid."

Water in woonkamer

Hoe het belevingsonderwijs er precies gaat uitzien, kan Visser nog niet zeggen. "We zoeken manieren om de leerlingen te laten beleven wat een ramp of calamiteit is. We bedenken een scenario en richten een ruimte in. Het kan zijn dat ze een trap aflopen en zien dat het water al een meter hoog staat in de woonkamer. Wat doe je dan? Ze moeten in een reële situatie gebracht worden. Bij de scholen is veel enthousiasme om er gebruik van te gaan maken."