Diverse scenario's

regio • Er zijn grofweg drie scenario’s voor een watersnood in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Bij het eerste scenario is er hoog water op de rivieren de Lek en de Merwede. Dat zien we aankomen. Bij het tweede stuwt een storm op zee het water richting de kust en stroomt dat ons gebied binnen. Het effect is moeilijker te voorspellen. Bij het derde scenario is sprake van een combinatie van de eerste twee. Rondom het westelijk deel van dijkring 16 kunnen de waterstanden dan heel hoog komen. 

Eddy van Well, woordvoerder namens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, beschrijft drie voorbeelden van concrete scenario's. "Neem een hoogwaterscenario in de rivier met een dreigende doorbraak bij Vianen. Kinderdijk is het laagste punt, dus bij een doorbraak in het oosten zal het water zich langzaam verspreiden en het hele gebied onder water zetten, afhankelijk van de grootte van het gat in de dijk en de hoogte van het water. Het water loopt eerst richting de A2. Na anderhalve dag stroomt het over de kade van het Merwedekanaal, naar het westen. Na vier dagen bereikt het water Papendrecht, Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Daarna neemt de waterdiepte toe tot meer dan drie meter, in de hele dijkring, als er voldoende aanvoer is. Mensen en dieren moeten evacueren. Het motto: neem weinig mee en help elkaar. Verkeersmanagement: wegcapaciteit vrij maken op de A27, de A15 en A2."

"Een ander voorbeeld: een stormscenario met een dijkdoorbraak bij Nieuw-Lekkerland. Dat duurt vrij kort, maximaal twee dagen. Er loopt een veel minder groot deel van het gebied onder en het water komt minder hoog. Deels binnen een dag, deels binnen een week loopt het naar andere delen van het gebied. Dan kiezen we voor een schuilstrategie, liefst in de eigen woning. Alleen direct achter de zwakke plek in de dijk wordt geëvacueerd. We faciliteren de uitstroom en ondersteunen zorginstellingen. Het advies: neem alleen warme kleding, legitimatie en medicijnen mee, want er is weinig tijd. Help elkaar en ga naar een hoge plek dicht bij uw woning. Het laatste wat je wil is dat mensen hun complete inboedel gaan verhuizen. Over de wegen: we zullen de N915 beschikbaar maken voor de bereikbaarheid van Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. En om opstoppingen bij opritten te voorkomen op de A27, A15 en A2 maken we wegcapaciteit vrij. De N214, N216 en N481 worden beschikbaar gemaakt om toegang te geven tot de dorpen in het meer oostelijke deel van het gebied."

"Een derde voorbeeld: een dijkdoorbraak bij Sliedrecht. Twee dagen na een doorbraak zijn Papendrecht en het westelijk deel van de Alblasserwaard overstroomd. De A27 houdt een groot deel van het water tegen, pas na dag of vijf kan Gorinchem nog bedreigd worden. Binnen 24 uur heb je een flink bedreigd gebied. Dit kan bij storm optreden, dan is er weinig tijd. Het kan ook bij een rivierscenario, dan is er meer tijd, minimaal 3 dagen." De Veiligheidsregio heeft op hoofdlijnen 15 scenario's uitgewerkt voor de regio. Zodra er een dreiging is, bekijkt de Veiligheidsregio de actuele situatie en bouwt een plan. Overigens: kijkend naar alle variabelen zijn er ruim 1900 scenario's uit te werken, alleen al voor de Alblasserwaard.