• Een artist impression van de nieuwe bedrijfshal aan de Peursumseweg
• Een artist impression van de nieuwe bedrijfshal aan de Peursumseweg Foto: Aangeleverd

'Tientallen zzp-ers hebben interesse'

giessenburg • Een al jaren verwaarloosde locatie een nieuw aanzien geven, zorgen voor onderkomens voor lokale zzp-ers waar veel vraag naar is én de bereidheid om mee te denken over de inpassing van hun plan; de broers Rik en Wouter Wingelaar zijn ervan overtuigd dat ze met hun aanpak van de bouw van een bedrijfshal van 80 bij 25 meter aan de Peursumseweg 93a in Giessenburg een 'heel mooi plan' op tafel gelegd hebben.

Daarin staan ze niet alleen, benadrukken ze. "We krijgen veel meer positieve dan negatieve reacties. Er hebben zich al meer dan dertig zzp-ers gemeld die belangstelling hebben voor één van de 22 units."

Die negatieve reacties klinken vooral bij omwonenden en het gemeentebestuur. Wethouder Arco Bikker liet de gemeenteraad afgelopen week nog weten de nieuwbouw 'niet wenselijk' te vinden. “Maar omdat de aanvraag past binnen het bestemmingsplan op deze locatie, moeten we hiervoor een vergunning afgeven", zei hij. "Het ontwerp dat wij gemaakt hebben, past inderdaad binnen alle regels en voorschriften", knikt Rik Wingelaar. "Het terrein heeft als bestemming bedrijvigheid. Er is een heel grote behoefte aan bedrijventerrein in de regio. Niet voor niets worden we nu al volop benaderd worden door geïnteresseerde ondernemers. Het zou zonde zijn om deze locatie niet te gebruiken."

Kans

Zelf zijn ze ook ondernemer; Rik is eigenaar van KWM Hekwerk in Giessenburg, Wouter is mede-eigenaar van een aannemingsbedrijf in Sliedrecht. De gemeente Molenlanden bracht Rik afgelopen najaar in contact met de eerdere eigenaar van het terrein aan de Peursumseweg 93a. "Het ging daarbij om een ander project, dat uiteindelijk niet doorging. Maar ook de overname van deze locatie kwam op tafel. Samen met mijn broer ben ik daarover het gesprek aangegaan. Wij zagen er een mooie kans in."

Het eerste idee was om hun eigen bedrijven er onder te brengen. Ze zijn beiden al langer op zoek naar mogelijkheden om uit te breiden. Een voornemen dat al snel weer van de tekentafel verdween. In beide gevallen zou het aantal verkeersbewegingen en dus de overlast voor de omgeving te groot zijn. Rik: "Bij KWM is er bijvoorbeeld regelmatig 's nachts activiteit en hebben we op ons buitenterrein veel werkzaamheden. Dat moet je op die plek niet willen."

De suggestie van woningbouw stuitte op een afwijzende reactie van het gemeentebestuur. Een heilloze weg om dit op deze locatie te proberen, deelde wethouder Bikker afgelopen week aan de raad mee. De keuze van Rik en Wout Wingelaar viel daarom op een bedrijfsgebouw met meerdere kleine units. "Daarmee voorzien we in de grote behoefte van de tientallen zzp-ers in onze streek. De verkeersbewegingen zijn zeer beperkt: het gaat alleen om het stallen van een aanhangwagen, gereedschap en andere spullen. Het werk dat deze mensen uitvoeren vindt op andere locaties plaats. De drukte die er was met shovels en vallend metaal is voorgoed voorbij. Ook wordt de nieuwbouw twintig meter korter dan wat hier stond. Er heeft trouwens ook al iemand gebeld die er zijn camper onder wil brengen. Daarnaast hebben we er bij het ontwerp niet voor een saaie blokkendoos gekozen, maar voor een pand met een afwisselende uitstraling, zodat je duidelijk de verschillende onderdelen ziet."

Jammer

Ze vinden het jammer dat de omwonenden zich zo opstellen. "We houden ons aan alle voorschriften. Tegelijkertijd snappen we het wel: in het verleden heeft deze locatie voor overlast gezorgd. Jarenlang was het er stil en nu komen opeens de broers Wingelaar roet in het eten gooien. Onze deur stond en staat dan ook open om te overleggen hoe we ons plan het beste in kunnen passen in het landschap. We hebben al aangeboden om een stuk land naast het terrein, dat ook bij de koop inbegrepen was, in overleg met de naaste buren landelijk in te richten. Daar hebben we nog geen reactie op gekregen."

Geurt Mouthaan