vrijdag 9 december

Kerstmarkt Vuren
17:00, Vuren, Thaborkerk. In Vuren wordt voor de 21ste keer een kerstmarkt gehouden. In een knusse kerstsfeer worden allerhande kerstartikelen en een groot assortiment kerststukjes verkocht. In het restaurant 'de bijzaal' kan men tevens allerlei lekkers eten en drinken, zoals ambachtelijke erwtensoep en champignonsoep, worstenbroodjes en warme chocomel. Ook is het mogelijk erwtensoep af te halen. De opbrengst van deze kerstmarkt is bestemd voor het onderhoud van de Thaborkerk.

Mini Wintermarkt Nieuwland
17:00, Nieuwland, Dorpsplein 1. In en om de oude kosterswoning wordt een Mini Wintermarkt gehouden. Er zullen kerststukken, kerstkaarten en kerstzegels verkocht worden door ‘t Zendingswinkeltje. Ook zal de Rommelzolder open zijn waar een aparte kersthoek is ingericht. Er kan genoten worden van erwtensoep, friet, broodje hamburger, koffie/thee of chocomel met een warme wafel.

zaterdag 10 december

Winterfair Heukelum
11:00, Heukelum, Dorpshuis De Krakeling. Heukelum Aktief organiseert voor de negende keer een winterfair. Er is voor ieder wat wils: kleding, sieraden, woondecoratie, (kerst)kaarten, cadeaus (voor onder de kerstboom), lekkernijen en nog veel meer. Ook dit jaar hebben de kinderen weer een eigen hoekje, waar geschminkt en gevlochten wordt.

Bingoavond bij West-End
19:30, Leerdam, P.M. van Gentstraat 20. Wijkvereniging West-End organiseert een bingoavond in het Wijkcentrum van West-End. Het wijkgebouw is vanaf 18.30 uur open. Voor meer info: 06-29442774 of 0345-619622.

Kerstconcert
20:00, Gorinchem, Rehobothkerk, Driekoningenstraat 2. Vocaal Ensemble Cantate en Barok Consort Musica Aeterna o.l.v. Niels Kuijers verzorgen een uitvoering van een aantal bijzondere Kerstcomposities. Zij vormen een ‘opmaat’ naar de viering van het Kerstfeest. De kerk is open om 19.30 uur. Toegangsprijs bedraagt 20 euro in de voorverkoop via www.musicaaeterna.nl en 22,50 euro aan de kassa. Kinderen en jongeren tot 16 jaar hebben gratis entree.

Kerstconcert De Bazuin en Kunstliefde en Vriendschap
20:00, Leerdam, Stadspodium Go. Dit concert is een unieke samenwerking tussen de muziekkorpsen 'De Bazuin' en 'Kunstliefde en Vriendschap'. De Bazuin zal het programma voor de pauze verzorgen en na de pauze speelt Kunstliefde en Vriendschap. Kaarten verkrijgbaar op: www.go-leerdam.nl.

Adventsconcert
20:00, Heukelum, Hervormde Kerk. Het Zederiks Christelijk Mannenkoor geeft een Adventsconcert met medewerking van Piet de Vries (orgel), Rieneke Toonstra (viool) en Willem Nijhof (algehele leiding / dirigent). De kerk is open om 19.30 uur. Toegang is vrij.

zondag 11 december

Kerstmarkt Rumpts Kerkje
12:00, Rumpt, Rumpts Kerkje. Een gezellige kleinschalige Kerstmarkt in het Rumpts Kerkje. Er zijn verschillende kraampjes waar leuke kerstcadeautjes te koop zijn. De standhouders komen uit de buurt van Rumpt. Het is tevens een mooie gelegenheid het Rijks-monumentale Rumpts Kerkje eens te bezoeken. Er is ook sfeervolle Kerstmuziek en natuurlijk is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Opgeven voor de workshop kerstkrans maken kan vooraf via bvdgoorbergh@gmail.com of 06-55544418.

Concert 'A Christmas Fantasy'
15:00, Rhenoy, De Betuwepoort, Kornelis van Wijnenstraat 1. Kerstconcert 'A Christmas Fantasy' met medewerking van Dewi Lopulalan en Richard Meijer en koor 'Song of Joy' o.l.v. Lex van Diepen. Kaarten te bestellen via www.songofjoyleerdam.nl à € 22,50 incl. café complet.

Top 2000 in Lux mundi
19:30, Lexmond, Lux Mundi, Zuidernes 45. In Lexmond wordt op zondag 11 december in Protestants kerkelijk centrum Lux Mundi weer de Top 2000-kerkdienst gehouden. Na twee publiekloze coronajaren is de dienst nu weer geopend voor bezoekers. Het thema is ‘thuiskomen’. Het wordt een dienst met heel veel popmuziek met een boodschap en mooie teksten, dit jaar in het teken van ‘thuiskomen’. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door coverband Acoustic Groove, die verschillende songs uit de Top2000 live ten gehore zal brengen. De kerk is open vanaf 19.00 uur.

woensdag 14 december

Open eettafel Hagestein - Hoef en Haag
12:00, Hoef en Haag, aula Hervormde gemeente Hagestein, Dorpsstraat 28. Bij de Hervormde gemeente Hagestein vindt weer een open eettafel plaats. Opgeven kan tot uiterlijk 10 december bij Bep v.d. Lee via telefoonnummer 030-130815 of bij Nel de Leeuw op telefoonnummer 0347-376636.

Kaarsjesavond vestingstad Nieuwpoort 14 december
19:00, Nieuwpoort, diverse locaties. Vanaf 19:00 uur wordt de straatverlichting gedoofd en wordt op de Dam een grote kerstboom ontstoken. Honderden kaarsen verlichten het stadhuis, de straten en de huizen van het historische stadscentrum. Vanaf 18:30 worden op de Dam lampionnen uitgedeeld voor de traditionele rondgang door Nieuwpoort. Tijdens een wandeling door Nieuwpoort kunnen bezoekers genieten van optredens van een aantal koren en muziekgezelschappen. In het imposante Arsenaal wordt een kleine kerstmarkt gehouden. 48 Gallery sluit bij deze viering aan met ieder jaar een nieuw lichtobject, veelal uitgevoerd door vereniging Kreaktief, een samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaars vanuit verschillende disciplines.

donderdag 15 december

Mamacafé Leerdam bij Emma
10:00, Leerdam, Present | Emma, Raadsliedenstraat 120. Het Mamacafé gaat weer op de koffie bij het Emma. Hier gaan we met de kinderen knutselen voor de ouderen en drinken we gezellig koffie/thee met elkaar. Laten we weer jong en oud verbinden!

Kerstworkshop
10:00, Schoonrewoerd, Overheicop 3. Hope en Serve houdt een kerstworkshop. Deelnemers kunnen kiezen uit drie items om te maken: een langwerpig bloemstuk met amarylisbol €28,50 of hyacintenbolletjes €25,00, een ster op ijzeren voet met dennen en verschillende soorten groen €22,50 of een krans met toef van dennen en verschillende soorten groen met kerstdecoratie voor €25,00. In alle items kunnen lichtjes verwerkt worden. Opgeven kan tot en met 9 december bij Marjan Meerkerk 06-30006058 of info@hopeandserve.nl. De workshop is om 10.00 uur, om 13.30 uur en om 19.30 uur. De opbrengst is voor winterhulp in Roemenië.

vrijdag 16 december

Kerstmiddag bij Wijkvereniging West-End
17:00, Leerdam, P.M. van Gentstraat 20. Wijkvereniging West-End organiseert haar jaarlijkse kerstmiddag voor haar leden en donateurs in het wijkgebouw. Deze middag is gratis voor de leden en donateurs van de wijkvereniging. Introducees betalen € 7,50 p.p. Just For Fun verzorgt de muziek. De zaal is open om 16.30 uur. Aanmelden is verplicht en kan tot 5 december telefonisch bij Ton Kelder 06-82050092 of Martha Middelkoop 0345-617050 of per e-mail via info@wijkverenigingwestend.nl.

Bewoners van zorgboerderij organiseren Kerstfeest
19:00, Schoonrewoerd, Hervormde kerk. De bewoners van zorgboerderij de Lingehof organiseren o.l.v. Jan Meerkerk een kerstdienst met als thema 'Kerstfeest vieren we samen, kom jij ook?' Ze zijn al druk aan het oefenen en het belooft een hele mooie en bijzondere dienst te worden, waarin de geboorte van Jezus centraal staat.

Volkskerstzang in Hagestein
19:30, Hagestein, Dorpskerk. In Hagestein wordt de Volks-kerstzangavond georganiseerd door Muziekvereniging Excelsior, organist Martijn Borsje en de evangelisatie commissie van de Hervormde kerk. De zangavond zal plaatsvinden in de Dorpskerk van Hagestein aan de Dorpsstraat. Uiteraard staat het met elkaar zingen van de bekendste kerstliederen weer centraal tijdens deze avond. Na afloop van de zangavond kan er buiten bij een vuurtje nog worden na gepraat onder het genot van een hapje en een warm drankje. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te komen zingen of te komen luisteren naar de muzikale intermezzo's. Toegang is gratis. Er staat bij de ingang een giftenbus waarin vrijwillig gedoneerd kan worden.

Kerstuitvoering Laudate Deum
19:45, Schoonrewoerd, Hersteld Hervormde Kerk. Het Christelijk gemengd koor Laudate Deum uit Leerbroek geeft o.l.v. Arie van der Vlist en met medewerking van het kinderkoor Klein Vogelijn en Jeugdkoor Kol Sjofar uit Leerbroek o.l.v. Heleen Aalvanger een kerstuitvoering met Pieter de Hon aan het orgel. Deze uitvoering wordt gegeven in de Hersteld Hervormde Kerk te Schoonrewoerd. De spreker deze avond is Theo van Helden die iets vertelt over Diaconaal Gasthuis De Oase in Ouddorp. Er zal daarvoor ook gecollecteerd worden. De toegang is gratis.

Film ‘Mothering Sunday'
20:30, Leerdam, Stadspodium Go. MOTHERING SUNDAY is een intrigerend en eigentijds Brits drama rond Jane Fairchild, het dienstmeisje van een aristocratische familie, dat zich tot gelauwerd schrijfster ontwikkelt. Regisseur Eva Husson maakte een oogstrelende verfilming van de succesvolle roman van Graham Swift. Met Odessa Young als Jane, en daarnaast Olivia Colman, Colin Firth en Josh O'Connor. Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag. Dit is de dag waarop al het huispersoneel vrij krijgt voor familiebezoek. Jane Fairchild (Odessa Young) is het dienstmeisje van de gegoede familie Nivens (Colin Firth, Olivia Colman). De Nivens gaan die dag traditiegetrouw lunchen met de Sheringhams. Jane heeft zelf geen familie meer. Zij gebruikt de vrije dag om in het geheim haar minnaar Paul (Josh O'Connor) te ontmoeten. Hij is de zoon van de Sheringhams. De dag neemt een dramatische wending, maar Jane zal haar ervaringen gebruiken om uit te groeien tot een gevierd schrijfster. Kaarten à €9 via www.go-leerdam.nl.

Kerst, Koper, Kwarts
20:30, Vianen, Grote Kerk. In de Grote Kerk klinkt kerstmuziek uit de 15e en 16e eeuw. Het Haarlems Vocaal Ensemble Kwarts zingt de koorwerken, afwisselend ondersteund door de instrumenten van Alta Capella Vianensis. Het geheel staat onder leiding van Gerrit Maas. Op het programma staan werken van o.a. Orlando di Lasso, Michael Praetorius en Josquin des Prez. Entree bedraagt € 12,50 aan de deur. Voorverkoop vanaf 28 november (€ 10 à contant) bij Print en Inkstation, Voorstraat 100, Vianen of via Ticketkantoor.nl.

zaterdag 17 december

Boutdraaimiddag v.v. LRC
15:00, Leerdam, Bruininxdeelsekade 4.Ook dit jaar zijn er weer vele smaakvolle vleesprijzen van ‘huisslager' Slagerij Baas te winnen met het Rad van Avontuur. Daarnaast zijn er lekkernijen van Bakker Bart, bierpakketten van de Blusbar en heerlijke wijnen te winnen.