woensdag 23 november

PCOB Ameide, Tienhoven aan de Lek en Lexmond
14:30, Ameide, gebouw De Hoven. Een medewerker van pastoraal diaconaal centrum De Herberg in Oosterbeek komt een presentatie verzorgen. Ook niet-leden zijn welkom.

donderdag 24 november

Jubileum-symposium dr. J. van Eck
13:30, Lexmond, Hervormde Kerk. Donderdag 24 november vindt in de Hervormde Kerk te Lexmond een mini-symposium plaats ter gelegenheid van de 70e verjaardag van theoloog/emeritus-legerpredikant dr. J. van Eck.‘Tussen bonders en barbaren’ is de titel van de bijeenkomst met medewerking van dr. M. den Dulk, dr. W. Dekker, legerpredikant T. de Ridder, dr. P.J. Visser en ds. H. Westerhout. Het symposium begint om 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur) en eindigt rond 16.30 uur met een informeel samenzijn. In verband met de organisatie is aanmelding gewenst, via een mail aan j.jongkind@hetnet.nl.Tijdens de bijeenkomst zal ook de presentatie plaatsvinden van het boek ‘Dobberen op de genade; de vreugde van de verkiezing.’ Een bundel met artikelen en preken van Van Eck, uit de afgelopen (ruim) veertig jaar. Sommige zijn niet eerder gepubliceerd, andere zijn speciaal met het oog op dit boek geschreven. Het thema van de verkiezing heeft Van Eck sinds zijn studententijd geboeid. Hij hoopt dat zijn nieuwe boek eraan zal bijdragen dat het vaak versmade onderwerp vandaag opnieuw de aandacht krijgt die het verdient. Het boek wordt uitgegeven bij Brevier in Kampen.

Tweedehands speelgoedbeurs
16.00 uur. Lexmond, De Voorhof.In de Voorhof zal een speelgoedbeurs worden gehouden tussen 16.00 uur en 21.00 uur. De opbrengst komt ten goede aan de Voedselbank, de commissie dagbesteding vluchtelingen en het jeugdwerk. Tijdens de speelgoedbeurs zal er ook een koffiehoek zijn in de bovenzaal. Om de koffiehoek door te kunnen laten gaan, is de organisatie op zoek naar mensen die wat lekkers willen bakken. Dit kan dan in de Voorhof gebracht worden op 23 november van 14.00 tot 15.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar via de mail dianakemkes@hotmail.com of door te bellen of appen naar 06-41440809.

zaterdag 26 november

Herfstfeest VHLHB met unieke historische schoolplaten
10:00 - 14:00, Lexmond, Historium. Generaties lang hingen ze in de klas: de historische schoolplaten van de Nederlandse illustrator Johan Herman Isings (1884-1977). Een aantal ervan wordt zaterdag 26 november tentoongesteld tijdens het Herfstfeest van de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop (VHLHB).Om de lessen aanschouwelijk te maken, werd er vanaf het begin van de vorige eeuw gewerkt met kleurige schoolplaten. Isings is bekend geworden door zijn historische aquarellen. Het zijn gedetailleerde weergaven van grote gebeurtenissen ins ons land. Hij is een tijdgenoot van Cornelis Jetses, die eveneens geschiedenisplaten maakten, maar ook veel boeken illustreerde.Vijftien schoolplaten van Isings hangen zaterdag in het Historium tijdens het herfstfeest van de VHLHB. Iedereen is van harte welkom tussen 10.00 en 14.00 uur. In het verenigingsgebouw worden ook oude films vertoond en er is een boekenmarkt. Boeken over de lokale en regionale geschiedenis worden te koop aangeboden, vaak met een mooie korting.Het Historium bevindt zich aan de Kortenhoevenseweg 28 in Lexmond.

Inloopmiddag Hospice Vijfheerenlanden
14.00 uur, Vianen, Ruinkamp 14.Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de inloopmiddag van Hospice Vijfheerenlanden. Het hospice biedt de bezoekers de mogelijkheid om nader kennis te komen maken met wat het hospice voor hen of hun naasten kan betekenen. Het hospice is daarnaast op zoek naar vrijwilligers. Vrijwilligers staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Meer informatie over de inloopmiddag en het hospice is te vinden op www.hospicevijfheerenlanden.nl. Voor vragen kan contact worden opgenomen met de coördinator van het hospice via coordinator@hospicevijfheerenlanden.nl of 0347-79844.

Requiem van W.A. Mozart
20:15, Vianen, Grote Kerk. Vocaal Ensemble Octagon met Wouter van Belle (orgel), Marten van den Bijlaard (pauken), Janneke Stoute (sopraan), Hebe de Champeaux (alt), Eric Jansen (tenor) en Noël Casteleyn (bas) voeren, onder algehele leiding van dirigent Rienk Bakker, het Requiem in d, KWV. 626 van Wolfgang Amadeus Mozart uit. Het Requiem is misschien wel het meest besproken werk van Mozart, het meest bediscussieerd, het meest schimmig qua ontstaansgeschiedenis… Het is in ieder geval een werk dat wereldwijd beroemd en geliefd is. De ziel van de overledene wordt opgedragen aan God en mag de eeuwige rust ontvangen. Voorafgaand aan het Requiem hoort u twee werken van eerdere Duitse componisten, Heinrich Schütz en Dietrich Buxtehude. Het is bekend dat Mozart goed op de hoogte was van de muziek van zijn voorgangers in de muziekgeschiedenis. Beide werken hebben dezelfde thematiek van het sterven en het uitzicht op iets beters. Vocaal Ensemble Octagon + is ontstaan als octet in 2006. Zijn oogmerk is om prachtige programma’s uit te voeren en het enthousiasme voor de muziek zoveel mogelijk te delen met het publiek. Octagon is begonnen met het uitvoeren van kleine a capella programma’s en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd. Er wordt samengewerkt met instrumentalisten in wisselende samenstelling, veelal onder leiding van Paul Valk. Toegang € 12, jeugd € 10 www.grotekerkvianen.nl , aanmelden nieuwsbrief via muziekpodium@grotekerkvianen.nl .

Op Sterk Water: kerstshow (try-out)
20.30 uur, Leerdam, Stadspodium GO. De perfecte kerst; iedereen samen, een heerlijk diner en een dik pak sneeuw. Zou het ooit nog eens voorkomen dat al deze ingrediënten samenkomen? Natuurlijk, want er is hoop én er is Op Sterk Water. Deze heren helpen herinneren dat improviseren niet alleen onontkoombaar is, maar zelfs de oplossing in vele situaties. Ook met kerst! Op Sterk Water staat al 20 jaar aan de top. Bezoekers verbazen zich door hun snelheid en humor. Op Sterk Water staat garant voor een ouderwets avondje improvisatiecabaret.

maandag 28 november

Ledenvergadering IJsclub Zederik
20.00 uur, Meerkerk, De Bovezolder. Na twee jaar afwezigheid gaat de jaarvergadering van de Meerkerkse IJsclub Zederik in 2022 wel door. Tijdens de vergadering is er weer de traditionele dubbeltjesverloting. Diverse ondernemers hebben prachtige prijzen beschikbaar gesteld.

28 november Groei en Bloei lezing pioenen in volle bloei
20:00, Gorinchem, De Heul. Op maandag 28 november geeft Ruud Warmerdam voor Groei en Bloei Gorinchem de lezing pioenen in volle bloei. Ruud Warmerdam is een grote naam in de Pioenenkweek. In zijn eigen woorden: “Liefde voor het geslacht Paeonia en passie in onze pioenenactiviteiten, dat is waar wij voor staan. Onze familie is altijd al helemaal verslingerd aan pioenen; Warmerdam Paeonia staat voor 4 generaties en ruim 100 jaar ervaring in de pioenenteelt.” Pioenen zijn er in alle kleuren en vormen. Natuurlijk is er een enorm assortiment ‘normale’ pioenen, maar ook steeds meer spectaculaire hybriden en niet te vergeten, de boompioenen. In mei en juni zijn hun imposante bloemen echte blikvangers in de tuin. Pioenkweker Ruud Warmerdam zal ons meenemen in de wereld van de Pioenen en tips geven voor jarenlang bloeiplezier. Natuurlijk kun je alvast kijken op zijn zeer informatieve site: www.paeoniapassion.comDe lezing wordt gehouden in De Heul, Nieuwe Hoven 141 in Gorinchem en begint om 20.00 uur. Toegang is 3 euro.

zaterdag 3 december

Repair Café Vianen
09:00 - 12:00, Vianen Wijkcentrum Monnikenhof. Doet de kerstverlichting het niet? Laat de stofzuiger het afweten? Zet je koffieapparaat alleen nog lauwe koffie? Ren niet meteen naar de winkel voor een nieuw apparaat, maar bezoek het Repair Café.Het kan je een hoop geld besparen maar is ook beter voor het milieu. Er is al heel wat gerepareerd in het Repair Café Vianen en zaterdag 3 december zitten onze vrijwilligers weer klaar om aan de slag te gaan. Naast elektrische apparaten, mechanische apparatuur worden er fiets- of rollatorreparaties gedaan. Ook bent u welkom voor kleine kledingreparties.Vanaf 9.00 uur zijn we open en staan de koffie en thee klaar. Om 12.00 uur sluiten we de deuren weer. U bent ook welkom als u alleen een praatje wilt maken of even rond wilt kijken.Het Repair Café vindt steeds de eerste zaterdag van de maand plaats in Wijkcentrum Monnikenhof, te vinden aan de Langeweg 6B te Vianen. (Sportpark Blankensteijn ). In juli en augustus is er geen Repair Café.Voor meer informatie over Repair Cafés zie www.repaircafe.nlU kunt contact met ons opnemen via repaircafevianen@gmail.com of door te bellen naar Elly van Stiphout 06-13636414.

woensdag 14 december

Kaarsjesavond vestingstad Nieuwpoort 14 december
Vanaf 19:00 uur wordt de straatverlichting gedoofd en wordt op de Dam een grote kerstboom ontstoken. Honderden kaarsen verlichten het stadhuis, de straten en de huizen van het historische stadscentrum.Vanaf 18:30 worden op de Dam lampionnen uitgedeeld voor de traditionele rondgang door Nieuwpoort. Tijdens een wandeling door het pittoreske Vestingstad Nieuwpoort kunt u genieten van optredens van een aantal koren en muziekgezelschappen. Er zijn verrassende optredens op sfeervolle plekjes. Het met ontelbare kaarsen verlichte stadhuis, sfeervolle kerken en de creativiteit in en om de huizen van de stadsbewoners maken dit sfeervolle evenement compleet. In het imposante Arsenaal wordt een kleine kerstmarkt gehouden.Tijdens Kaarsjesavond proeft u de kerstsfeer in een betoverend mooie setting. 48 Gallery sluit bij deze viering aan met ieder jaar een nieuw lichtobject, veelal uitgevoerd door vereniging Kreaktief, een samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaars vanuit verschillende disciplines. Een evenement dat u niet mag missen!

maandag 19 december

Traditioneel Kerstconcert Grote Kerk Vianen
20:00, Vianen, Grote Kerk. Na een onderbreking van twee jaar, pakt CWM De Gouwestem de draad weer op en gaat het land door met de welbekende traditionele kerstconcerten. Het koor, onder leiding van Martin Mans, komt maandagavond 19 december naar de Grote Kerk van Vianen. Daarin opnieuw een optreden van sopraan Sterre van Boxtel. Gastheer die avond is Hans van der Wal. Verdere details over het concert komen later in het streeknieuws. De online kaartverkoop is inmiddels gestart via Ticketkantoor.nl en de site van het mannenkoor.