• De Lions Club helpt ook bij het knotten van wilgen.
• De Lions Club helpt ook bij het knotten van wilgen. Foto: Aangeleverd

'Leden zijn maatschappelijk betrokken'

VIANEN • Lions Club Vianen en Omstreken heeft sinds dit jaar een nieuwe president: Hans de Goeij. Tijd om hem wat vragen te stellen over deze service club.

Wat is of doet eigenlijk een Lions Club?
“De basis werd gelegd in Chicago in 1917 door een zakenman. Het is een service club waarvan de leden op vriendschappelijke basis samenwerken om gelden te genereren om de samenleving te verbeteren. Hier komt geen politiek, godsdienst of beroepsmatige verbondenheid aan te pas. Wereldwijd telt de organisatie bijna 1,35 miljoen leden. Nederland kent meer dan 400 clubs met ruim 10.000 Lions die zich inzetten voor goede doelen, zoals diabetes, slechtziendheid, honger, duurzaamheid en kinderkanker.”

Wie zijn jullie leden en hoe kun je toetreden?
“We treden allemaal op voorspraak van onze leden toe. Ik moet toegeven dat we op zoek zijn naar verjonging. Alle leden hebben één gemeenschappelijke overeenkomst; zich belangeloos inzetten om een ander te helpen. Onze leden zijn allemaal zeer maatschappelijk betrokken en nemen graag het initiatief om geld te genereren.”

Aan welke activiteiten kunnen we jullie club linken of herkennen?
“Ooit organiseerden wij veilingen van goederen in de (oude) Stadshof. En tot 2015 organiseerden we jaarlijks een Kerstdiner bij Van der Valk Vianen voor leden van de Zonnebloem. Ook was de Voedselbank een organisatie die we daarbij hebben betrokken. Elk jaar helpen we de Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden met het knotten van wilgen. Eigenlijk zijn we te vaak onzichtbaar aanwezig voor de samenleving. In de komende maanden zullen we nieuwe maatschappelijke en op milieu gerichte projecten gaan uitwerken en ondersteunen.”

Wat wil jij de bevolking meegeven over de Lionsclub?
“We horen om ons heen wel eens de opmerking dat we een elitaire club zijn, maar we zijn alles behalve dat. Het doel van onze Lionsclub is heel duidelijk; je inspannen om geld te genereren om financieel bij te kunnen springen waar noden zijn en je vrijwillig in te zetten voor de maatschappij. Noden zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn, bijvoorbeeld kinderen met leesachterstanden of kinderen met een beperking die school spullen nodig hebben. We zijn een loket waar de lokale bevolking kan aankloppen. We proberen ons zo breed mogelijk te oriënteren hierin. Nieuwe leden zijn van harte welkom.”