• Berry Verwijmeren
• Berry Verwijmeren Foto: Mimi van Rossem

Wijkraad Leerdam-Noord zit vol met plannen

leerdam • De zeer actieve wijkraad Noord heeft genoeg plannen voor de toekomst. Veel van hun huidige activiteiten spelen nog in en rond het Huis Ter Leede op het Eiland in de wijk Noord, maar met de verhuizing van het Huis moest de wijkraad toch even nadenken welke activiteiten er nog wel of niet in de toekomst door kunnen gaan.

Een ding is duidelijk: de wijkraad blijft zich voor honderd procent inzetten voor het welzijn van de wijk. Bestuurslid Berry Verwijmeren vertelt dat het doorgaan van sommige activiteiten afhangt van de afspraken die zij kunnen maken met de bewoners van de Rondas en Beukelaar en Habion, de eigenaar van het huidige Huis ter Leede-gebouw. Verwijmeren: ”Ik wil beginnen met op te merken dat ik vrijwilliger ben voor de wijkraad en geen vrijwilliger van Huis ter Leede. Dus als wijkraadbestuurder heb ik samengewerkt met het Huis. We zijn in 2015 als wijkraad gaan samenwerken omdat wij, en directeur Kees Schetters vonden dat de wijk en het Huis samen hoorden. Wij zijn immers allemaal bewoners van Noord."

"We zijn begonnen met een spelletjesmiddag en koffiedrinken in de ontmoetingsruimte. Al snel volgden de projecten Samen Eten, de schilderlessen, knutselmiddagen voor de kinderen uit de wijk, en boetseren. Verder organiseerden wij tot nu toe de voorjaarsmarkt in de tuin van het Huis en Samen Wandelen op de woensdagmorgen. Dit waren allemaal zeer succesvolle activiteiten. We liepen soms met 40 bewoners door de wijk waarna we altijd koffie dronken, en bij het eetproject zat de Boulevard meestal vol. Bij al onze activiteiten hebben we altijd de bewoners van het Huis betrokken."

Verwijmeren vervolgt: "Zelfs bij de Buitenspeeldag, want dan nodigden wij de bewoners uit om te komen kijken. Zeer gezellig allemaal en deze activiteiten droegen zeker bij aan het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. Maar toen kregen we te maken met corona en lag alles in een keer stil. We konden en mochten niets organiseren. Toen we midden vorig jaar weer konden opstarten was er toch wel iets veranderd. We konden bij sommige activiteiten niet meer rekenen op de hulp van leerlingen van het Heerenlanden College omdat zij gestopt waren met de maatschappelijke stages, en er waren minder vrijwilligers. Een aantal activiteiten zoals het Samen Eten en de voorjaarsmarkt hebben we wel kunnen opstarten, deze gaan ook na de verhuizing van het Huis gewoon door.”
“Wat voorlopig ook kan doorgaan zijn de schilderlessen. Hieraan doen iedere keer weer tien mensen uit het Huis en van buiten mee, het boetseren en de kinderactiviteiten. We zijn nu aan het bekijken in welke vorm en waar. Ook moeten we nog afspraken maken over het leveren van de maaltijden. Voorlopig kunnen we nog rekenen op de catering van het Huis en in de Boulevard terecht, maar we weten nog niet welke plannen Habion met het pand heeft. Wel is ons toegezegd dat zolang er geen plannen voor het oude gedeelte van het pand zijn, wij alle ruimtes gewoon mogen gebruiken en ook kunnen onze spullen hier blijven staan."

Wat zeker niet meer doorgaat is het wandelen. Hierover merkte Verwijmeren op: “Nee, dat gaan we niet meer doen. Wij deden dit als wijkraad Noord en niet als vrijwilliger van het Huis. Nu het Huis gaat verhuizen naar Oost zie ik hierin geen rol meer voor onze wijkraad.”

Mimi van Rossem