• Joop van Montfoort rijkt de cheque uit.
• Joop van Montfoort rijkt de cheque uit. Foto: aangeleverd

LEERDAM • Het ‘Red leven in jouw buurt-project’ in Leerdam heeft donderdag 17 november een cheque ter waarde van 19.015 euro overhandigd gekregen.

‘Red leven jouw buurt’ start binnenkort op vier verschillende locaties in Leerdam met een reanimatiecursus voor 288 personen inclusief gebruik van AED voor volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar en is georganiseerd via inwonersinitiatieven van de gemeente Vijfheerenlanden. De vier locaties waar dit gaat gebeuren zijn: Leerdamse Volksvereniging LHD, de Anadolu Moskee, Stichting Dedecam en Stichting de Brug MGT.

Eén van de initiatiefnemers Kemal Koyuncu: “Helaas weten anno 2022 heel weinig mensen hoe je moet reanimeren. Begin 2020 zijn we gestart met een groep van 54 cursisten en dat was meteen een groot succes. Zodra we onze ideeën bekend hadden gemaakt stormden de inschrijvingen binnen. We waren toen verbaasd over zoveel aanmeldingen en het was duidelijk dat er behoefte was aan zo’n cursus. Het was zelfs zo succesvol dat we in 2020 meteen genomineerd waren voor de Publieksprijs voor beste inwonersinitiatieven in de gemeente Vijfheerenlanden. We hebben in 2020 aangekondigd dat we het hier dan ook niet bij zouden laten en dat we groter en breder met alle inwoners van Leerdam wilden organiseren. Ik hoop dat het weer een succes zal worden en hopelijk krijgen we mooie mix aan mensen die willen deelnemen: jong/oud en mensen van verschillende komaf uit Leerdam”

Verder krijgt de Anadolu Moskee, een AED apparaat, aangezien in de buurt geen AED’s zijn. De AED zal 24/7 beschikbaar zijn voor omwonenden en hulpdiensten. Eind november zal de eerste cursus starten bij de Leerdamse volksvereniging LHD en de rest staat gepland voor januari 2023.

De reanimatie- & AED cursussen zijn klassikaal, worden in groepen van twaalf personen gegeven en duren vier uur. Na afloop krijgt iedere deelnemer een officieel Rode Kruis reanimatie en AED certificaat. Het certificaat is twee jaar geldig. Deelname voor de cursus is gratis. Voor meer info kan men terecht bij Yekta Elmaci: 0621643284, yelmaci@live.nl of Kemal Koyuncu: 0611516223, kkoyuncu@live.nl.