• Liguster treedt op in Stadspodium GO.
• Liguster treedt op in Stadspodium GO. Foto: Aangeleverd

'Het zal je familie maar wezen'

leerdam • ‘Op een zo jong mogelijke leeftijd in aanraking komen met muziek is essentieel voor je ontwikkeling als mens.’ Dit is de stellige overtuiging en droom van Helga Buitelaar, die naast muzikant, muzieklerares en liedjesschrijfster ook moeder is. Deze vier rollen weet zij als geen ander te combineren in muziekgroep 'Liguster', waarmee ze op zondag 27 november om Stadspodium GO optreedt met de voorstelling 'Het zal je familie maar wezen'. 

Helga Buitenlaar komt niet uit een muzikale familie, maar alles aan haar is muzikaal. Haar zelf gerenoveerde huis in Gorinchem is vergeven van de meest muzikale en theatrale uitingen die je maar verzinnen kunt. In welke kamer van het laat negentiende -eeuwse smaakvol ingerichte huis je ook komt, in elke ruimte is er wel een instrument, een schildering, tekening of andere creatieve uiting te vinden. 

‘Muziek doet iets met je.’ Iedereen, van jong tot oud, vanuit welke achtergrond of cultuur dan ook, moet in de ogen van Helga in aanraking kunnen komen met muziek. Door middel van het maken van muziek kun je zonder woorden communiceren. "Muziek", vertelt Helga gepassioneerd, "zorgt ervoor dat je bij je gevoel kunt komen en waar je anders misschien geen woorden voor kunt vinden. Muziek is helend en verbindend en doet een ander appèl op je hersenen dan het rationele. Het is het verschil tussen het hart en het hoofd. Ikzelf zou zonder mijn muziek, niet zijn wie ik nu ben", aldus Helga. 

Eén dagdeel in de week geeft zij muzieklessen op twee basisscholen in Leerdam. Plezier in het muziek maken, zelf een instrument bespelen en genieten staan daarbij voor de kinderen voorop. Klokkenspelen, ukeleles, gitaren, drums en zelfs boomwhackers worden ingezet. Naast muziekdocent is Helga het kloppend hart van muziekgroep Liguster. Liguster is een muziekgroep die naast moeder Helga bestaat uit de dochters Erin, Dane en partner Johan. Zij spelen zelfgemaakte Nederlandstalige liedjes, vaak met meerstemmige arrangementen, begeleid door gitaar, bas, koffer, ukeleles, doedelzak, klarinet en een fluitarsenaal. 

Het is al zeker dat één van de kinderen uit groep zes van de basisschool in Leerdam naar de voorstelling komt. Enthousiast riep hij, toen zij van het optreden hoorde, “Juf, ik kom naar jouw show kijken”. De voorstelling start om 14:30 uur. Kaarten zijn voor10 euro verkrijgbaar op www.go-leerdam.nl.nl