• Teunis Blom verdiept in zijn boek 'Beelden van Leerdam'.
• Teunis Blom verdiept in zijn boek 'Beelden van Leerdam'. Foto: Levien Vermeer

Bijzondere beelden van Leerdam gebundeld in boek: ‘Interesse voor geschiedenis zit in de genen’

Algemeen

LEERDAM • Voorzitter van de HVL, Teunis Blom, presenteert na jarenlange speurtocht een prachtig boek met historische landkaarten en prenten. Blom (76) is nog lang niet uitgewerkt, laat staan uitgedacht. De voorzitter van de Historische Vereniging Leerdam (HVL) zegt lachend: ,,Mijn inspiratie voor mogelijke onderwerpen is nog lang niet uitgeput.” 

Op zolder heeft hij ‘kilometers boeken’ staan, en ladekasten met een meter of zeven aan hangmappen met documentatie. De interieurinrichter voor zorginstellingen heeft zojuist het drieëntwintigste deel in de historische boekenreeks van de HVL geschreven. Die reeks werd in 2005 geboren. 

,,Toen kwam het idee op voor de gelegenheid van ons 25-jarig bestaan een boekje over de geschiedenis van Leerdam uit te geven. En vervolgens keek iedereen mijn kant uit.” Al gauw kreeg Blom de smaak van het boeken schrijven te pakken. ,,Als ik een idee heb, bespreken we dat in het bestuur, want iedereen moet er wel achter staan, ook omdat het telkens weer een forse investering vraagt.” 

In de genen
Blom’s interesse voor geschiedenis zit in de genen. ,,Mijn vader was ook altijd bezig met geschiedenis en schreef voor nieuwsblad De Gecombineerde.” Vader Blom gaf in zijn jaren als wethouder de aanzet tot de oprichting van een Oudheidkamer in het toenmalig gemeentehuis in de Kerkstraat, vertelt Blom verder.

,,Door een oproep in De Gecombineerde kwamen de Leerdammers zoveel spullen brengen, dat het pand op een gegeven moment uit z’n voegen barstte, waarna de geschiedkundige (gebruiks)-voorwerpen naar een huisje achter het Veerhuis verhuisden, dat omgedoopt werd tot ‘Museum het Poorthuijs’.” Vanuit de HVL werd een commissie gevormd die het een en ander heeft geïnventariseerd, vervolgt Blom. ,,Maar lang verhaal kort; de historische collectie, zoals we de verzameling nu aanduiden, ligt al heel lang opgeslagen.” 

De HVL geeft één of twee boeken per jaar uit, maar niet alle drieëntwintig delen zijn van Blom’s hand. ,,Onze bestuursleden Peter van Rooden en Harm Brink hebben ook veel inbreng en inzet geleverd.” Dit nieuwste boek dwingt al respect af door formaat en gewicht; met 265 pagina’s in harde kaft en 30 centimeter breed, weegt het 2 kilo. De prijs: 35 euro voor leden en 39,50 voor niet-leden. 

Landkaarten en schilderijen
En wat krijgt men daar voor? Een indrukwekkend overzicht in kleur van landkaarten, prenten en schilderijen van Leerdam, Schoonrewoerd, Oosterwijk en Kedichem, met een uitgebreid apparaat aan bronnen, noten en indexen.

‘Tegenwoordig hoeven we onze mobiele telefoon maar op zak te hebben om iets te registreren’ zegt Blom in het voorwoord. ‘Maar vóór de uitvinding van de fotografie waren tekenaars en schilders actief in het vastleggen van de omgeving. Al namen ze het niet zo nauw met de werkelijkheid’. Dat neemt niet weg dat de lezer er heerlijk bij kan wegdromen!

Lange speurtocht
Bij iedere plattegrond en prent en bij elk schilderij is een toelichtende tekst opgenomen. Sommige kaarten of uitsnedes daarvan, zijn paginagroot afgedrukt, waardoor de lezer uitgenodigd wordt de geschiedenis als het ware mee te beleven. Blom is er een paar jaar mee bezig geweest, want er ging een lange speurtocht aan vooraf. Daarbij deed hij nog weleens een onverwachtse ontdekking. 

,,De kunstschilder Springer, die leefde van 1817 tot 1891, heeft de houtzaagmolen vereeuwigd op zijn schilderij van de Zuidwal. Dat is tot nu toe het enige schilderij waar die molen op staat.” Alles wat een beetje vindbaar was heeft Blom volgens eigen zeggen wel getraceerd. 

,,Ik heb zowel digitaal als fysiek gezocht; in het Rijksmuseum en het Teylers Museum, en in diverse archieven, tot in Zwolle aan toe. Uiteindelijk heb ik in dit boek een brede verzameling samengesteld.” Leerdammers, maar ook liefhebbers van oude kaarten en prenten, kunnen zich geen mooier cadeau voor de feestdagen wensen. 

Bestellen kan via de winkel op de website www.historischeverenigingleerdam.nl of via e-mail naar Annette Blom ablom@blomleerdam.nl

Levien Vermeer