• Carla Jansen en Monique van den Broek.
• Carla Jansen en Monique van den Broek. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Carla Jansen en Monique van den Broek op kieslijst BBB: ‘Platteland mag niet verder verschralen’

Algemeen

REGIO • Carla Jansen uit Lexmond en Monique van den Broek uit Kedichem staan op de kieslijst van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor de Provinciale Staten. De kieslijst van de BBB Utrecht werd afgelopen zaterdag 12 november tijdens de Algemene Ledenvergadering vastgesteld. Jansen staat op de vierde plek, Van den Broek op de tiende. Beide zijn enthousiast om aan de slag te gaan. “De voorzieningen op het platteland mogen niet verder verschralen.”

Jansen is sinds vorig jaar lid van de BBB. Ze legt uit: “Via Facebook zag ik dat de partij hulp vroeg en dat leek mij een goed moment om lid te worden. Ik ben opgegroeid op een boerderij en nog steeds ben ik actief als ‘hobbyboer’. Ik voel me dus nauw verbonden met de agrarische sector en heb me de afgelopen jaren enorm verbaasd over de manier waarop we met de milieuproblematiek omgaan.”

“Met name het feit dat er wordt besloten door het kabinet om de pijlen op de voedselproductie te richten, vind ik onbegrijpelijk. We hebben een heel dichtbevolkt land met enorme welvaart. Als je ziet wat we met zijn allen allemaal doen en kopen (wat vervuiling oplevert) dan vind ik het onbegrijpelijk dat het kabinet de oplossing zoekt in zoiets noodzakelijks als voedselproductie.”

Meer problemen
Monique van den Broek, actief als lid van de gemeenteraad namens VHL Lokaal, valt Jansen bij. “Ook ik ben lid geworden uit frustratie over hoe er met de boeren wordt omgegaan. Toch is dit niet het enige punt waar de BBB zich hard voor maakt, er zijn meer problemen die spelen in de dorpen en op het platteland. Er wordt door het Rijk bezuinigd op basisbehoeften als zorg en politie, zorgelijke ontwikkelingen. Bovendien worden de dorpen steeds moeilijker bereikbaar met het openbaar vervoer en verdwijnen de winkels en andere voorzieningen uit de dorpen. De BBB wil ervoor zorgen dat het platteland niet verder verschraalt.”

“Het is een kwestie van zorgen dat het geld netjes verdeeld wordt”, zegt Jansen. “Het grootste gedeelte van het budget van de provincie Utrecht gaat naar de steden. Er is nu sprake van dat er wellicht een metrolijn tussen Utrecht en Nieuwegein komt, een project waar minimaal een miljard voor uitgetrokken zou moeten worden. Het is ondenkbaar dat dat geld wordt uitgegeven voor luttele minuutjes tijdwinst, terwijl dorpen steeds minder worden aangedaan met een streekbus.”

Woningbouw
Ook de woningbouw in dorpskernen is een punt van aandacht volgens het duo. “In de dorpen is op veel plekken nog ruimte om woningen te bouwen, zonder het omringende groen aan te tasten. Dit is bovendien noodzakelijk. Wanneer er geen nieuwe woningen komen, worden jongeren gedwongen om het dorp te verlaten. Op den duur krijg je dan een soort spookdorpen.”

“Wanneer er nieuwe woningen worden gebouwd is het dan dus ook noodzakelijk dat eigen bewoners voorrang krijgen. Het gebeurt nu nog te vaak dat mensen van buiten de gemeente de vrijkomende huizen kopen. Vaak hebben zij meer te besteden, door de enorme overwaarde op het huis wat ze verkopen.”

In gesprek 
Jansen is in het dagelijks leven werkzaam op de Universiteit van Utrecht als proces- en systeembeheerder. Van den Broek is dus gemeenteraadslid en fractiesecretaris van VHL Lokaal. Daarnaast is ze schrijfster van feelgood romans. Zo schreef ze het boek ‘Inpakken en Gaan!’ onder het pseudoniem Monica del Campo.

Naast hun dagelijkse werkzaamheden zal het tweetal de komende maanden op diverse locaties aanwezig zijn om namens de BBB in gesprek te gaan met inwoners. De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn op maart 2023. 

Serieus genomen worden 
“Zo zullen we onder andere aanwezig zijn bij de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen die in Gorinchem worden gehouden. We hopen op een mooi resultaat bij de verkiezingen.”

“Caroline van der Plas, Tweede Kamer-lid en fractievoorzitter van de BBB, heeft al heel veel goed werk gedaan in de Tweede Kamer. Diverse door haar aangebrachte moties zijn aangenomen en werden gesteund door zowel linkse- als rechtse partijen. Het geeft aan dat de partij serieus wordt genomen in de landelijke politiek. Tijd om dit ook op provincie-niveau door te zetten.”