• KleurrijkWonen is, met 14.772 woningen, actief in een groot gebied.
• KleurrijkWonen is, met 14.772 woningen, actief in een groot gebied. Foto: Rob Zantinge

Steeds meer huurders met betaalproblemen: ‘Het belangrijkste is contact zoeken’

Algemeen

REGIO • Woningcorporaties krijgen in deze dure tijd steeds vaker te maken met huurders die betaalproblemen hebben. Zo ook KleurrijkWonen, met op dit moment 14.772 woningen actief in een groot gebied.

“In september hadden 674 huurders een huurachterstand”, zegt regioteamleider Pierre Saraber van KleurrijkWonen. “September vorig jaar waren dat er 642. De stijging is behoorlijk. Huurders melden ons in toenemende mate dat ze in problemen komen door de afrekening van de energiekosten en de nieuwe termijnen. Overigens heeft de overheid een aantal maatregelen genomen, die huurders zullen (mee)helpen in de komende periode.”

Contact
Als bij huurders een betaalachterstand ontstaat, onderneemt KleurrijkWonen actie. “Het belangrijkste is snel contact zoeken met de huurder”, vertelt Saraber. “Wij hebben hiervoor een speciaal team incassomedewerkers. Sommigen collega’s werken al vele jaren bij ons en kennen onze huurders goed. Daarbij zoeken we altijd naar oplossingen. Bij incidentele achterstand, bijvoorbeeld door een kapot apparaat, zijn er mogelijkheden voor een betalingsregeling.”

“Bij structurele achterstanden verwijzen we door naar schuldhulpverlening, toeslagen en dergelijke. Verder werkt KleurrijkWonen samen met de gemeenten aan vroegsignalering en worden schulden in een vroeg stadium aan de desbetreffende gemeenten doorgegeven.”

Ontruimingen vermijden
Volgens Saraber komt het maar zelden voor dat mensen vanwege een betaalachterstand uit hun huis worden gezet. “Uitgangspunt is dat wij ontruimingen ten kostte van (bijna) alles willen vermijden”, zegt hij.

“In een zeer incidenteel geval is ontruiming onontkoombaar. Bijvoorbeeld als andere problemen, zoals langdurige verslaving, een rol spelen. En ons beleid is versoepeld: voor schulden die veroorzaakt zijn door energiearmoede, hebben we afgesproken dat we niet ontruimen.”

Werkgroep energiearmoede 
KleurrijkWonen heeft ook een werkgroep energiearmoede. “In geval van een ernstig probleem als energiearmoede is het verstandig om dit centraal te bespreken en daarover snel te beslissen”, legt Saraber uit. “Een voorbeeld is de genoemde afspraak over de stop op de ontruimingen op basis van energiearmoede of versnelde maatregelen op het gebied van duurzaamheid.”

Volgens Saraber speelt ook het verduurzamen van woningen een grote rol op het gebied van bestrijding en preventie van energiearmoede. “Daarbij denk ik ook aan sloop en nieuwbouw van oude woningen, waar we in al onze gemeenten mee bezig zijn. Verduurzaming zal een groot deel van de energiearmoede op kunnen lossen.”

“Daarnaast spelen gedrag en huishoudelijk gebruik een rol. Helaas is het niet mogelijk om op korte termijn al onze woningen versneld verder te verduurzamen. De opgave is daarvoor te groot. Zoals bekend zijn er enorme knelpunten in de beschikbaarheid van arbeid en materiaal. De verhuurdersheffing die woningcorporaties meer financiële armslag zou moeten geven, gaat helaas voor het grootste deel op aan de snel stijgende prijzen.”