• Wethouder Kees Bel (rechts) neemt het eerste exemplaar in ontvangst.
• Wethouder Kees Bel (rechts) neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Foto: Madelief Helmhout.

HOEF EN HAAG • Het allereerste exemplaar van het gloednieuwe kinderboek ‘De verborgen schat van Hoef en Haag’ werd vorige week onderdag officieel overhandigd aan Kees Bel, wethouder van Sociaal Beleid, Jeugd, Onderwijs en Sport.

Met de basisschoolleerlingen van Hoef en Haag in het publiek op basisschool Het Avontuur, werden alle personen die een bijdrage aan het boek hebben geleverd in het volle licht gezet, waarna een speurtocht voor de leerlingen volgde. 

Over de muntschat die in 2017 tijdens graafwerkzaamheden in Hoef en Haag werd gevonden, is nu een prachtig kinderboek gemaakt. Vijf jaar geleden werd de pot met bijna 500 Middeleeuwse munten gevonden die sindsdien in het Stedelijk Museum Vianen en Rijksmuseum van Oudheden tentoongesteld liggen. Het gloednieuwe kinderboek vertelt de geschiedenis van Hoef en Haag aan de hand van tien munten uit de muntschat. Hoofdpersoon Mia Muntje neemt de kinderen die het boek lezen mee op een spannend avontuur om de kinderen zo op een toegankelijke manier over de geschiedenis van hun dorp te leren.

Tekenwedstrijd
Onder andere Illustratrice Eva van Aalst kwam aan het woord. Zij legde de kinderen stap voor stap uit hoe zij het volledige verhaal van de muntschat in een prachtig kinderboek wist te gieten én ze introduceert de winnaar van de tekenwedstrijd van dit boek, Justin van Buuren. Hij tekende van alle honderden kinderen die aan de tekenwedstrijd mee hadden gedaan de meest creatieve ridder, die illustratrice Eva vervolgens een grote rol in het boek wist te geven als Ridder Koen-Jan de Verschrikkelijke. In het boek heeft Eva het verhaal van de muntschat weten te vertellen met gedetailleerde prenten én kaders met nog meer informatie over de munten.

De initiatiefnemers van dit boek Jeroen Officier, Hoofd Ontwikkeling en Realisatie bij BPD Gebiedsontwikkeling en Arjen van Dijk, Projectdirecteur van Hoef en Haag overhandigden het eerste exemplaar van het kinderboek aan wethouder Kees Bel. Bel is blij met de komst van het boek. “Ineens kreeg dit gloednieuwe dorp er een stukje geschiedenis bij toen de muntschat werd gevonden. Dat over dat bijzondere verhaal nu een kinderboek is gemaakt is vanzelfsprekend ontzettend leuk voor de kinderen die hier wonen. Een spannend boek over een échte schat in je eigen dorp. Dat moet zelfs kinderen die niet van lezen houden aansporen om dit boek eens op te pakken.” 

Ook over de vormgeving is wethouder Bel erg te spreken. “Het is de illustratrice wonderlijk goed gelukt om fantasie én werkelijkheid te combineren in de prenten. En dát in een boek dat toegankelijk is voor zowel leerlingen van groep 1 als die van groep 8. Dat is erg ingewikkeld maar prachtig gelukt.”

Slechterik
Ook Justin, de winnaar van de tekenwedstrijd, kreeg een boek. Hij vertelt: “Eva heeft de ridder die ik tekende een grote rol gegeven in dit kinderboek. Dat is supergek, maar ook heel leuk. Dit voelt echt als mijn boek met mijn zelfverzonnen ridder!” Illustratrice Eva zag ik de tekening van Justin direct een sterk karakter. “Ik zag het gelijk voor me, dit is de perfecte slechterik voor dit verhaal! Het eindresultaat is mede dankzij die tekening mooier geworden dan ik me ooit had kunnen voorstellen.”

Madelief Helmhout