• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: Aangeleverd

'Buurtbemiddeling doet ertoe'

VIJFHEERENLANDEN • ElkWelzijn helpt buren al 15 jaar om burenruzies te voorkomen of op te lossen. Begonnen in Culemborg in 2007 en uitgegroeid tot negen omringende gemeenten, waaronder de gemeente Vijfheerenlanden.

Er zijn veel zaken die bij buren voor overlast kunnen zorgen waar de politie of woningbouwcoöperatie niet altijd op kan handhaven. Lawaai, blaffende honden, een overhangende boom, pesterijen of stankoverlast kunnen oorzaak zijn van irritatie tussen, soms oplopend tot diepgaande conflicten. De getrainde, vrijwillige buurtbemiddelaars ondersteunen buren om samen tot een oplossing te komen. Carleen en Christa zijn al buurtbemiddelaars vanaf het eerste uur: “Dit werk doet er toe, want je bent bezig met problemen waar mensen wakker van liggen. Belangrijk is dat je voorkomt dat zoiets escaleert. Precies daarvoor bestaat buurtbemiddeling: wanneer je je onmachtig voelt om zo’n conflict aan te pakken, dan is het goed om hier tijdig aan te kloppen.” Op de website van ElkWelzijn is meer te lezen over de ervaringen van Christa en Carleen. 

Na 15 jaar zijn er 70 vrijwilligers actief als buurtbemiddelaar bij ElkWelzijn. Buurtbemiddeling is gratis, vertrouwelijk, onafhankelijk en neutraal. Vrijwilliger worden of behoefte aan bemiddeling? Bel: 0345-225 000 of mail naar buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl. Meer info: www.elkwelzijn.nl