Meer duidelijkheid over vluchtelingen Lexmond

lexmond • Er is inmiddels wat meer duidelijkheid rondom de vluchtelingenopvang in Lexmond. Vanaf 1 november zullen er zo’n 70 vluchtelingen worden opgevangen op het evenemententerrein aan de nieuwe Rijksweg 20. De groep zal voornamelijk bestaan uit vluchtelingen die al in de procedure zitten om langer te blijven.

Dat laat wethouder Joop van Montfoort weten. “Het zijn veelal mensen die kansrijk zijn om in Nederland te blijven. Veel van hen zullen ook al eerder op een andere locatie in Nederland zijn opgevangen. Er zitten dus geen vluchtelingen tussen die gisteren in Ter Apel zijn aangekomen. Hoe de samenstelling qua mannen, vrouwen en kinderen is nog niet bekend, Dit weten we waarschijnlijk ook pas enkele dagen van tevoren.”

Voor de invulling van de dagbesteding wordt er een beroep gedaan op professionals. Van Montfoort: “Zij gaan zorgen voor educatie. Dit kunnen mensen zijn vanuit de welzijnsorganisaties. Er kunnen bijvoorbeeld ook taallessen worden gegeven. Indien er kinderen bij zijn, moeten die natuurlijk ook les krijgen. Het hangt dus ook af van de samenstelling van de groep. Wanneer de vluchtelingen hier zijn gaan we inventariseren waar behoefte aan is. Zeker is in ieder geval dat we ervoor gaan zorgen dat ze wat te doen hebben. Ze gaan zelf volgens een rooster koken, boodschappen doen (bij lokale winkeliers) en schoonmaken. Avondactiviteiten zijn recreatief en worden de vrijwilligers verzorgd. Hiervoor zijn al ideeën van vereniging of individuen uit de buurt.”
Van Montfoort benadrukte ook nogmaals dat de opvang in Lexmond tot uiterlijk 1 maart 2023 is. Indien de gemeente Vijfheerenlanden na die datum nog vluchtelingen dient op te vangen, dan wordt sowieso niet in Lexmond gedaan.

Op 26 oktober volgt er nog een bewonersavond, inclusief rondleiding over het opvangterrein. Ook komen dan de omgangsvormen met vluchtelingen ter sprake. Op 31 oktober hebben Lexmonders de mogelijkheid om kennis te maken met de locatiemanager.