• Christa Hendriksen zet zich nu in voor de Natuur- en Vogelwacht en het Stedelijk Museum Vianen.
• Christa Hendriksen zet zich nu in voor de Natuur- en Vogelwacht en het Stedelijk Museum Vianen. Foto: Aangeleverd

Voormalig wethouder Christa Hendriksen nu vrijwilliger: ‘Ik mis het wethouderschap wel’

Algemeen

VIANEN • Als wethouder was Christa Hendriksen drie jaar lang onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles Energietransitie en Klimaatadaptatie en Cultuur en Erfgoed. Hoewel ze het werk als wethouder mist, openden er direct nieuwe deuren voor de Viaanse. Als voorzitter van de Natuur- en Vogelwacht in Schoonrewoerd en bestuurslid van het Stedelijk Museum Vianen kan ze zich nog altijd inzetten voor zaken die ze belangrijk vindt.

“Toch mis ik het wethouderschap wel hoor”, bekent Hendriksen. “Je gaat veel op pad en komt tussen de inwoners en hoort op die manier wat er allemaal speelt binnen de gemeente. Het ene moment zit je middenin het dossier over de energietransitie en het andere moment ben je bij een museum om een expositie te openen. Ieder uur was anders, dat maakte het divers en leuk.”

Direct contact
Tijd om stil te zitten krijgt Hendriksen echter nauwelijks, nadat het nieuwe college het overneemt. “Op de afscheidsreceptie raakte ik al in gesprek met mensen van de Natuur- en Vogelwacht. Vanuit mijn periode als wethouder wist ik dat ze versterking zochten. Kort daarna werd ik ook benaderd door het Stedelijk Museum Vianen. Voor beide geldt dat ze heel mooi aansluiten op de portefeuilles die ik onder mijn hoede had als wethouder.”

Over haar rol bij de Natuur- en Vogelwacht vertelt Hendriksen: “Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat de Natuur- en Vogelwacht een hele grote vereniging is met meer dan 900 leden. Dit zijn mensen die interesse in de natuur hebben en over kennis beschikken. Die kennis willen ze delen, bijvoorbeeld door educatie op scholen te geven. Er wordt bijna iedere week wel een lezing gegeven en die worden heel goed bezocht.”

“Punt is wel dat de gemiddelde leeftijd van de leden relatief hoog is. Er worden ook veel activiteiten voor kinderen georganiseerd, maar we willen de groep daartussen ook graag bereiken. De Natuur- en Vogelwacht denkt ook na over hoe de natuur in de regio beschermd kan worden. We hopen hier nog meer mensen bij te kunnen betrekken. Door mijn netwerk hoop ik verbindingen te leggen die hieraan bijdragen.”

Budget
Dat netwerk komt ook bij haar inspanningen voor het Stedelijk Museum Vianen van pas. “De uitdaging voor musea is altijd om aan budget te komen. De artistiek leider, Werner van der Belt, zit vol met creatieve ideeën om het museum niet alleen te voorzien van mooie exposities, maar om die ook te koppelen aan andere bezienswaardigheden of activiteiten in de buurt. Het is zaak om mensen aan te trekken die een dagje uit gaan. Het museum is niet groot en dus moet je er ook regionale bezienswaardigheden of activiteiten aan koppelen. Het is mijn voornaamste taak om de verbindingen te leggen om dit mogelijk te maken.”

“Ik probeer dit op een creatieve manier te doen. Stel dat er een expositie is over paarden, ik noem maar een voorbeeld. Dan ga ik kijken of ik lokale bedrijven of instanties die binding hebben met paarden, enthousiast kan maken om zich hieraan te verbinden. Voor beide rollen moet ik veel contacten leggen. Ik ben dus op het moment vooral veel kopjes koffie aan het drinken”, lacht Hendriksen. 

Bewust afstand
Hendriksen, voorheen ook actief als raadslid en fractievoorzitter in Vianen namens D66, volgt de politiek nog wel, maar heeft wel heel bewust wat afstand genomen. “Het is nu aan anderen. Wanneer je stopt als wethouder krijg je vanuit de gemeente een loopbaanbegeleider aangewezen die je helpt bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging. Ik zit nu middenin dat traject.”

“De functies bij het museum en de Natuur- en Vogelwacht zijn namelijk vrijwillig en ik wil wel weer een nieuwe betaalde job. Ik vermoed wel dat een toekomstige baan raakvlakken zal hebben met één van mijn portefeuilles als wethouder, bijvoorbeeld iets met betrekking tot de energietransitie. Dat proces volg ik ook binnen Vijfheerenlanden op de voet. Wat ik exact ga doen weet ik nog niet, maar ik weet zeker dat ik iets leuks ga vinden.”