• Bestuursleden Theo van de Water, Frans de Beer en Han Swoboda stappen in de Buurtbus.
• Bestuursleden Theo van de Water, Frans de Beer en Han Swoboda stappen in de Buurtbus. Foto: Mimi van Rossem

Buurtbus De Linge zoekt vrijwilligers: ‘Je hoort de leukste dingen in de bus’

Algemeen

LEERDAM • Buurtbusvereniging De Linge is op zoek naar mensen die één keer per week een twee uur durende ronde willen rijden op de Buurtbus.

De route die de bus inmiddels alweer 38 jaar rijdt, start bij het Huis ter Leede in Leerdam en loopt via Oosterwijk, Kedichem, Arkel, Hoogblokland en Hoornaar, via het Beatrix ziekenhuis naar het station in Gorinchem, en weer terug.

“Een hele mooie route die chaufferus één keer per week rijden”, vertelt voorzitter Theo van de Water. “Nou ja”, merkt secretaris Han Swoboda op: “Er zijn chauffeurs die de route twee keer achter elkaar rijden hoor. Dat doen ze geheel op eigen verzoek. Zij vinden het rijden en de contacten met de passagiers zo leuk, dat zij dit graag willen.”

Vrijwilligerswerk
Een van de vrijwilligers is Piet Blankenstein (71) uit Leerdam. Nadat hij met pensioen ging wilde hij vrijwilligerswerk gaan doen. “Ik voelde mij, toen ik 40 jaar bij KPN had gewerkt en met pensioen ging, met 56 jaar echt te jong om met werken te stoppen. Maar ik wilde ook weer niet de hele week werken. Dus heb ik mijn groot rijbewijs gehaald en heb aantal jaren parttime op een grote bus gereden.”

“Ik vond dit echt grandioos en toen ik daar ook mee moest stoppen, omdat ik 67 jaar werd was de overstap naar de Buurtbus eigenlijk wel logisch. Ik had altijd al gezegd: ‘als ik vrijwilligerswerk ga doen dan past de Buurtbus helemaal bij mij.’ Ik vind autorijden leuk en met de buurtbus rijdt je door een mooi gebied. Je rijdt door dorpen waar je anders nooit komt. We vervoeren mensen van jong tot oud en het is dankbaar werk. Zo rijdt er iedere week een oudere dame mee en als zij uitstapt krijg ik altijd een gevulde koek. Ook hoor je de leukste dingen in de bus.”

Invallers
Van de Water legt uit waarom er nieuwe vrijwilligers nodig zijn.

“Op dit moment kan de Buurtbus rekenen op zo’n 45 vrijwilligers, maar er worden per week 50 ritten gereden dus heb je ook minimaal 50 vrijwilligers nodig. Het liefst nog een aantal meer om voldoende invallers te hebben als er een chauffeur even niet kan door ziekte of vakantie. Ook speelt mee dat een chauffeur maar tot zijn of haar 79ste jaar mag rijden. En gezien de leeftijdsopbouw van onze vrijwilligers zijn wij eigenlijk altijd op zoek naar mensen die willen rijden.” 

De voorzitter benadrukt dat ook vrouwen zeer welkom zijn. “Het rijden op een buurtbus is echt geen mannenzaak hoor. Iedereen met een rijbewijs B is welkom bij ons.”

Verbinding
De Buurtbus biedt reismogelijkheden aan mensen die in afgelegen gebieden wonen en zorgt voor een goede verbinding met het reguliere net van het openbaar vervoer.

De provincie geeft financiële middelen, Qbuzz zorgt voor bussen en kaartjes, haltes en dienstregelingen en de Vereniging Buurtbus de Linge zorgt ervoor dat er voldoende vrijwillige chauffeurs zijn om zes dagen per week (zaterdag met een aangepast rijschema) de ritten van buslijn 704/705 tussen Leerdam en Gorinchem uit te voeren.

De chauffeur zorgt ervoor dat de bus volgens dienstregeling de haltes op de route aandoet en dat er vervoerbewijzen worden verkocht. Buurtbus de Linge vervoert per jaar ruim 20.000 personen, van jong tot oud en hoopt eind volgend jaar de 500.000ste passagier te mogen begroeten.

Swoboda merkt hierover op: “Een half miljoen mensen die van Buurtbus gebruik maakten. Dat is toch een mooie mijlpaal, want in 2024 vieren wij ons 40-jarig bestaan. Weet je dat wij hiermee op twee na, de oudste Buurtbusvereniging van Nederland zijn?” Bel voor meer informatie over de buurtbus naar 0418-581407.

Mimi van Rossem