• Ad en Tineke's dagwinkel.
• Ad en Tineke's dagwinkel. Foto: Gertjan den Ouden

‘Ik ben zo ontzettend trots op dit dorp’

SCHOONREWOERD • De Dagwinkel in Schoonrewoerd gaat per 1 januari 2023 verder als stichting. Ad en Tineke de Jong riepen de hulp van het dorp in om de winkel voor Schoonrewoerd te behouden, en met succes. Ruim 200 mensen bleken bereid om donateur te worden en 25 mensen meldden zich aan om als vrijwilliger verschillende hand- en spandiensten te gaan verlenen.

“Ik voel me weer jong”, vertelt Ad de Jong. “Ik krijg zo veel energie van de steun die we krijgen uit alle hoeken van het dorp en ook daarbuiten. Het was afwachten na de bijeenkomst van twee weken geleden hoeveel mensen bereid zouden zijn om bij te gaan springen. Als ik dan uiteindelijk kijk naar het eindresultaat, dan ben ik zo trots op dit dorp.”

Financiële steun
Inmiddels zegden dus ruim 200 mensen toe financieel te willen helpen. In totaal zou dit de eerste twee jaar 73.000 euro opleveren. Bovendien komen er nog steeds formulieren binnen van mensen die donateur willen worden. Dit geld is in eerste instantie vooral nodig om de koeling en de diepvries te vervangen. Die zijn gedateerd en moeten plaats maken voor energiezuinigere modellen. De Jong financiert deze zelf voor, maar krijgt het bedrag binnen twee jaar terug via donateurs. Vanaf 1 januari gaat de winkel verder als stichting.
In de tussentijd is De Jong druk om de overgang van vennootschap onder firma (vof) naar stichting ook op papier rond te maken. “Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, maar ook dat goed goed komen. Verder moeten er onder andere statuten en huishoudelijke regelementen komen, dus er is genoeg werk. Ook hierbij merk ik dat veel mensen willen helpen. Ik heb natuurlijk ook niet overal verstand van, dus hulp van mensen die kennis hebben over bepaalde zaken met betrekking tot het overgaan van onderneming naar stichting is altijd welkom.”

Landelijke media
De inzamelingsactie heeft ook in de landelijke media nogal wat teweeg gebracht. Zo komen onder andere ook RTL 4 en SBS 6 langs om Ad de Jong te interviewen. Hij vindt het belangrijk om ook op nationale televisie zijn verhaal te vertellen.

“Ik hoop namelijk eraan bij te dragen dat de landelijke politiek ook ziet wat er op het platteland gebeurd en wat er bij kleine ondernemers speelt. Ik vind namelijk dat er ook vanuit de overheid iets moet gebeuren om de kleine ondernemers te helpen. Anders gaan de winkels met een kleinere portemonnee echt verdwijnen.