• Tom van Campenhout: 'Alle kunst is mooi, ook dat van amateurs.'
• Tom van Campenhout: 'Alle kunst is mooi, ook dat van amateurs.' Foto: Mimi van Rossem

Amateurkunst uit de regio te zien bij de Kunstplaats in Leerdam

Algemeen

LEERDAM • Bij Stichting de Kunstplaats in Leerdam is tot het eind van dit jaar de tentoonstelling ‘Kunst voor Iedereen’ te zien. Wethouder John van der Velden heeft zaterdag deze tentoonstelling, waar werken hangen van 50 amateurkunstenaars uit de regio, geopend.

Tom van Campenhout is zelf een kunstschilder, tekenaar en kunstdocent én heeft de dagelijkse leiding bij Stichting de Kunstplaats Vijfheerenlanden. Hij legt uit dat in de Kunstplaats steeds wisselende zeer uiteenlopende tentoonstellingen te zien zijn. Dit kan zijn van glaskunst of de geschiedenis van glas, tot schilderkunst, vaandels of blues.

Alle kunst is mooi
“Alle kunst is mooi. Of het nu professionele kunst is of amateurkunst. Wij willen iedereen de gelegenheid geven hun werk met anderen te delen. Als je ziet hoeveel amateurs in onze regio bezig zijn met het maken van de meest uiteenlopende kunst, waarvan het werk vaak op zolders of in schuurtjes verdwijnt, dan vind ik dat erg jammer. Het is toch mooi als je de kunstwerken die je hebt gemaakt aan anderen kunt laten zien?”

“Daarom heb ik amateurs opgeroepen hun werk in de Kunstplaats aan het ‘grote’ publiek te laten zien. Op de oproep kwamen ruim 50 inzendingen binnen. De kunstwerken mochten niet groter zijn dan 50 bij 60 cm om zoveel mogelijk amateurkunstenaars de ruimte te geven hun werk hier op te hangen.” 

Kunst uit de uit de regio
Het resultaat: tientallen zeer kleurrijke kunstwerken waaronder schilderijen, foto’s en keramiek. De collectie laat zien dat er in deze regio veel geschilderd, getekend en gefotografeerd wordt. Maar er zijn ook amateurs die met verschillende materialen kunstwerken maken. Dat is te zien aan het kleine groene kunstwerkje dat, tussen al het moois, toch wel opvalt. Het kunstwerkje, gemaakt door de hoog bejaarde mevrouw De Venster, is een driedimensionaal kunstwerk, gemaakt van oude horloge onderdelen verbonden door haakwerk.

Sommige kunststukken zijn niet alleen te bewonderen, maar ook te koop. Door deze tentoonstelling hoopt van Campenhout dat amateurs elkaar leren kennen en met elkaar in gesprek gaan. Hij realiseert zich dat er naast deze 50 amateurs nog veel meer mensen in deze regio wonen die op welke wijze dan ook bezig zijn met kunst te maken. 

De tentoonstelling is tot 31 december gratis te bezoeken op woensdag, donderdag en zaterdag tussen 11:00 uur en 16:30 uur. Adres: Markt 7 in Leerdam.