• Ika en Gert in de kleurrijke voortuin.
• Ika en Gert in de kleurrijke voortuin. Foto: Madelief Helmhout

Serie Bijzondere Bewoners: ‘Tuinieren zit in mijn bloed’

Algemeen

VIANEN • In de serie ‘Bijzondere Bewoners’ bezoeken we om de week een bijzonder huis in Vianen en omstreken. Deze week: Ika en Gert Zuidam. 

Al jaren trekken moeder en zoon Ika en Gert Zuiddam (66 en 35) bekijks met hun geïmproviseerde voortuin bestaande uit tientallen kleurrijke planten en potten. Ika heeft zeven kinderen met haar man, haar oudste zoon Gert woont naast haar en werkt voor het binnenvaartbedrijf van de familie.

Ika: “Mijn man en ik voeren jarenlang door Nederland per schip, mijn man was binnenvaartschipper tot zijn pensioen. We huurden dit leuke huis in Vianen al vanaf 1986 en waren doordeweeks op het water en in de weekenden thuis. Toen onze oudste zoon op de leeftijd kwam om naar school te gaan ben ik met de kinderen aan wal gebleven en voer alleen mijn man nog. Destijds waren dit nog twee aparte huurhuisjes, pas jaren later hebben we beide huizen kunnen kopen en hebben we de twee samengevoegd. Daar hebben we geen moment spijt van gehad!”

Binnenvaartbedrijf
Gert: “In 2007 ben ik er gezellig naast gaan wonen, toen het huis naast mijn moeder in de verkoop kwam. Van de onderste verdieping hebben we een kantoor gemaakt voor ons binnenvaartbedrijf, en daarboven woon ik. Op dat moment had mijn moeder al een paar leuke plantenpotten op de stoep voor de deur gezet. Daar wilde ik wel aan meedoen voor eindelijk wat meer groen in de binnenstad, er stond hier niet eens één boom in de straat. Ik zette drie leuke planten neer maar werd de volgende ochtend gelijk wakker met een lege stoep, ze waren gestolen!”

Kleuren
Ika: “Dat heeft ons gelukkig niet afgeschrikt, we haalden zo veel lol uit de planten dat we gewoon door zijn gegaan. Eigenlijk is er geen limiet. Als ik iets leuks zie in het tuincentrum of bij de bloemenkraam op de Lijnbaan, neem ik het gewoon mee, ik vind er altijd wel een plekje voor. Mijn zoon werkt ook echt elk seizoen met een kleurenschema voor de bloemen, maar ik houd meer van alle kleuren bij elkaar eerlijk gezegd.”
“Het tuinieren zit gewoon in mijn bloed, in de achtertuin was ik altijd al druk in de weer met planten en in huis vond ik het ook altijd maar kaal als er geen plantjes en bloemen stonden. Ik vind het natuurlijk ontzettend leuk dat ik die hobby heb doorgegeven aan mijn kinderen, zij zijn stuk voor stuk dol op tuinieren. Dat ik dit leuke voortuintje nu met mijn zoon heb is dan wel weer extra leuk en gezellig.”

Altijd druk
Gert: “We zijn er altijd maar druk mee, in de zomer krijgen de planten élke dag water en geven we ze elke week plantenvoeding. Een hele leuke bijkomstigheid van het tuinieren is dat bijna iedereen ons aanspreekt als we met de planten in de weer zijn. Voorbijgangers vinden het zó leuk wat we doen.”

“Om nog meer bij te dragen aan het groen in de binnenstad heb ik me de afgelopen jaren in de zomermaanden bezig gehouden met een heuse ‘plantenbieb’. Daar konden voorbijgangers stekjes ruilen om zo weer nieuwe plantjes in huis te halen. Dat was een enorm succes! Er gingen echt honderden stekjes doorheen elk jaar. Ook ben ik een Facebook-pagina gestart waar mensen hun planten waar ze niet langer voor kunnen zorgen of die ze zat zijn, kunnen weggeven of ruilen. Daar hebben we al bijna 700 leden!”

Hoort erbij
Ika: “Nu de koude maanden zijn aangebroken zijn we hier en daar wat planten aan het wisselen. Het zomerspul kan er inmiddels uit en de nieuwe planten kunnen erin. Al heeft Gert nog best wel wat tropische planten die niet tegen vorst kunnen. Als het gaat vriezen zetten we al die potten in onze schuur, dan staat het daar hélemaal vol, haha. Maar dat hoort er inmiddels gewoon bij als je dol op planten bent!”

Social media
De Facebook-pagina is te vinden via @plantenasiel Vianen. De ‘plantenbieb’ kan men op Instagram volgen via @plantenbieb_plantenstekkie.

Door: Madelief Helmhout