Afbeelding
Foto: 123RF.com

D66 Vijfheerenlanden pleit voor aanpassen begroting en wil meer steun voor inwoners

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • D66 Vijfheerenlanden gaat het college vragen opnieuw naar de begroting te kijken. De partij vindt dat er in de huidige begroting, die in november definitief moet worden vastgesteld, te weinig rekening is gehouden met de actualiteiten. Wanneer er geen aanpassingen worden gedaan is men bang dat er meer huishoudens binnen de gemeente in de financiële problemen zullen komen. 

“De begroting is natuurlijk niet vorige week opgesteld”, stelt Jaap Breur, fractievoorzitter van D66 Vijfheerenlanden. “Dat maakt het een beetje een achterhaald document. Er is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, we hebben de energiecrisis, de inflatie is erg hoog en er komen steeds meer mensen onder de armoede grens.”

“Als je kijkt naar het sociale domein, dan wordt er nu voornamelijk ingezet op zelfredzaamheid. Dat was een jaar geleden een heel goed uitgangspunt, maar rekening houdend met de huidige situatie is zelfraadzaamheid van de inwoners geen doelstelling die je nu moet willen hebben. Mensen hun schulden lopen steeds verder op, ook mensen met modale inkomens komen momenteel in de problemen.”

Twee miljoen reserveren
D66 wil dat twee miljoen euro wordt gereserveerd voor ondersteunende maatregelen.

Breur: “Als je kijkt naar de bestuursrapportage van 2022, dan hebben we een plus van vier miljoen. Het lijkt ons goed om de helft hiervan te reserveren voor het sociaal domein. We willen het college de ruimte geven om met die twee miljoen plannen te gaan maken, maar hebben hier uiteraard wel ideeën over.”

Energiecoaches
“We zijn al bezig met energiecoaches binnen de gemeente, die mensen helpen met het maken van plannen om hun woning energiezuiniger te maken. Geef hen de ruimte om direct zaken te implementeren, bijvoorbeeld: het vervangen van lampen. Een deel van het schuld- en armoedebeleid is vanwege budget technische redenen niet doorgegaan, daar kan opnieuw naar gekeken worden.”

“We kunnen de hulp van de welzijnsorganisaties inschakelen én we kunnen de voedselbanken ondersteunen, zodat er zo min mogelijk mensen zijn die honger moeten lijden. Wat ons betreft kijken we ook naar hoe we de kleine ondernemers kunnen steunen, al beseffen we dat dit maatwerk vereist.”