• Afsluiting plastic guerrilla Het Heerenlanden.
• Afsluiting plastic guerrilla Het Heerenlanden. Foto: Nico Van Ganzewinkel

De Plastic Guerrilla van Het Heerenlanden ruimt 13.000 stuks afval op

Algemeen

LEERDAM  • Bij een actie van De Plastic Guerrilla (DPG) op het Heerenlanden hebben leerlingen uit de eerste klassen zwerfafval in en om Leerdam geruimd. In totaal ruimden de leerlingen zo’n 13.000 stuks afval op. 

Een groot deel van het afval hebben ze in de afvalapp Literati op naam gebracht. Met de data die hierin worden verzameld kunnen milieuorganisaties veroorzakers van vervuiler beter verantwoordelijk stellen. 

Bram van der Wal, frontman van de DPG en Jerry Mostert, schoolorganisator, spreken van een ‘ongekend succes’. De winnaar van de Zilveren Grijpstok, voor degene die het meest heeft opgeruimd,  wordt nog bekend gemaakt. Daarnaast zijn er prijzen voor de best bijdragende klassen. Bakkerij Bart in Leerdam heeft voor alle deelnemende leerlingen slagroomsoezen ter beschikking gesteld, afgeleverd in kartonnen dozen, zo hoort dat natuurlijk wanneer men tegen plastic is. 

Voorlichting
De actie begon met een voorlichting in elke klas door milieu-guerrillastrijder Van der Wal. Hij vertelde de leerlingen over het nare probleem van zwerfafval in het milieu en de gevolgen. Maar ook hoe het zwerfafval aan te pakken. Met name het gebruik van de Litterati-app, waarmee het soort zwerfvuil op eenvoudige wijze in kaart kan worden gebracht, werd uitgelegd. De app registreert met een foto, de aard en plaats van het zwerfvuil. Deze data zijn onmisbaar in de strijd tegen onnodig plastic en de zwerfvuildumping.

‘Nog nooit meegemaakt’
 De leerlingen pikten de werking van de app vrijwel direct en moeiteloos op. Na een aantal dagen waren ongelooflijke aantallen opgeraapte ‘zwerfies’ in de app bij ‘Uitdaging HLC Plasticguerrilla trashhunting’ te vinden. Sommige leerlingen registreerden duizenden zwerfdeeltjes (pickups). ‘Ik heb dit nog nooit meegemaakt’, zei een verbaasde van der Wal, ‘het streefgetal was 750 pickups, het zijn er 13.000 geworden.’