• De bijeenkomst op dinsdag 4 oktober was bedoeld om uitleg te geven en naar de bewoners van Lexmond te luisteren.
• De bijeenkomst op dinsdag 4 oktober was bedoeld om uitleg te geven en naar de bewoners van Lexmond te luisteren. Foto: Henk Lammertink

Zorgen over veiligheid in Lexmond na opvang vluchtelingen: ‘Maar we willen het samen met de bewoners tot een succes maken’

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • De gemeente Vijfheerenlanden besloot op vrijdag 30 september dat het evenemententerrein aan de Nieuwe Rijksweg 20 in Lexmond gebruikt gaat worden om vanaf 1 november 70 vluchtelingen op te vangen. Dorpsbewoners voelen zich overvallen door het besluit en hebben de nodige zorgen, voornamelijk over de veiligheid. Toch zijn er niet enkel negatieve geluiden te horen. Men wil bijvoorbeeld ook meedenken over de dagbesteding voor de vluchtelingen.

Onmenselijke omstandigheden
“Ik snap dat we als samenleving open moeten staan voor de opvang van vluchtelingen”, laat een bewoner die anoniem wil blijven weten. “Die mensen zijn niet voor de lol gevlucht uit hun eigen land en we kunnen allemaal zien dat de omstandigheden in Ter Apel momenteel onmenselijk zijn. Als je de mogelijkheid hebt om mensen binnen onze gemeente op te vangen, moeten we dat dus zeker doen. Je kunt je alleen afvragen of dit de juiste plek is.”

Voorzichtige ouders
Dat laatste vindt ook Walter Wallenburg, secretaris van Dorpsinitiatief Lexmond. “Ook ik snap dat er iets moet gebeuren, ik vind de gekozen plek echter niet de juiste. Dat zit hem vooral in het feit dat ernaast een sportcomplex ligt waar veel jonge kinderen sporten. Ik kan me goed inbeelden dat ouders met jonge kinderen voorzichtig zijn om hun kinderen zelfstandig naar de sportvereniging te laten gaan.”

Vorige week dinsdag vond er in Huis het Bosch een bijeenkomst plaats waar burgemeester Sjors Fröhlich en wethouder Joop van Montfoort toelichting gaven op de vraag waarom er voor deze locatie is gekozen. Ook was de bijeenkomst er voor bedoeld om te luisteren naar de meningen en ideeën van de bewoners van Lexmond

Van Montfoort: “We hebben mede op advies van de gemeenteraad breed gekeken binnen onze gemeente. Daarbij wilden we er ook rekening mee houden om geen plekken aan te wijzen waar al vluchtelingen worden opgevangen. In eerste instantie hebben we twee locaties in Leerdam onderzocht: het Glaspark en Industrieweg 16. Voor beide locaties geldt echter dat we het niet voor 1 november voor elkaar zouden krijgen om deze gereed te maken.”

Goede intentie
Frans de Bruyn, die direct naast het evenemententerrein woont, zag dat de intentie van de gemeente goed was tijdens de informatieavond, maar bepaalde zorgen nog niet weg kon nemen. “We weten nog steeds niet exact wat voor vluchtelingen er komen. Zijn dat alleen mannen of ook vrouwen? Het tunneltje verderop is een potentiele hangplek. Wie gaat erop toezien dat de situatie daar en bij het sportcomplex veilig blijft?”

Volgens wethouder van Montfoort is hierover nagedacht. “Er zal permanent een locatiemanager aanwezig zijn op de opvanglocatie, samen met vijf beveiligers. Bovendien is er cameratoezicht. Dat zijn zaken die standaard vanuit het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) zijn geregeld. Om extra zekerheid te bieden omtrent de veiligheid willen we extra beveiliging regelen rondom het parkeerterrein en dus in de buurt van het sportcomplex.”

Wekelijks overleg
Ook gaan we wekelijks overleggen met 10 vertegenwoordigers uit Lexmond om te bespreken wat er goed gaat en wat er beter moet of kan. In het dorp zelf zullen politieagenten en BOA’s vaker te zien zijn om een extra oogje in het zeil te houden. Mochten er vluchtelingen zijn die zich onverhoopt toch misdragen, dan werken we met het ‘één keer geel is rood’ principe. Eén keer over de schreef gaan betekent dus dat een vluchteling direct teruggaat naar Ter Apel.”

“We zijn blij om die beloften te horen”, zegt de Bruyn. “Maar we willen het eerst zien, voordat we het geloven.” Dat geldt ook voor de belofte die Van Montfoort en Fröhlich deden omtrent de duur van de opvang, namelijk tot 1 maart. Op 2 maart gaat men direct over tot het afbreken van de opvang. In Lexmond lijkt twijfel te heersen of de gemeente zich aan deze belofte kan houden, wanneer er vanuit het Rijk opnieuw druk wordt uitgeoefend.

Nieuwe bijeenkomst
Op 18 oktober vindt er opnieuw een bijeenkomst plaats in Huis Het Bosch waarin vragen die dinsdag niet direct konden worden beantwoord, alsnog worden behandeld.

Van Montfoort: “We kunnen dan bijvoorbeeld meer duidelijkheid geven over de samenstelling van de groep die hierheen komt. Ook wordt er meer duidelijk over het veiligheidsplan en over de invulling van de functie van de locatiemanager en de beveiligers, maar ook over het invullen van de dagbesteding. Gelukkig lieten ook al de nodige dorpsbewoners een geluid horen dat ze hierin willen helpen door bijvoorbeeld met de vluchtelingen te gaan wandelen. Uiteindelijk willen we het echt samen met de bewoners doen. Ook gaan we hierover in overleg met de welzijnsorganisaties.”