• De Bonita is een nieuw soort appel.
• De Bonita is een nieuw soort appel. Foto: Nico van Ganzewinkel

Nieuwste appel is te koop in Leerbroek

LEERBROEK • Afgelopen maandag heeft wethouder Ton van Maanen (Landschap en Landbouw) van de gemeente Vijfheerenlanden de allereerste commerciële Bonita-appel geplukt bij Fa. De Jong Fruit in Leerbroek.

Onder het toeziend oog van veel fotocamera’s was het moment eindelijk daar waar Dirk en Johan de Jong al heel lang naar uit hebben gekeken. “We zijn heel blij en trots dat de wethouder de allereerste commerciële Bonita-appel van Nederland bij ons in de boomgaard komt plukken”, vertelt directeur Dirk de Jong.

Fris/zure appel
De Bonita lijkt een beetje op de Elstar maar daar houdt de vergelijking wel mee op, zegt Dirk: ”De Bonita is fris, zoet en knapperig. Een fris/zure appel die in de smaak valt bij de Noordwest-Europese consument”.

Volgens fruitteler Johan de Jong zal de Bonita nog meer in de smaak vallen. “De appel wordt duurzaam geteeld en is schurftresistent waardoor minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden”, zegt Johan.

Verbeteren kwaliteit
Wethouder Van Maanen vindt het heel mooi dat hij de eerste Bonita-appel mocht plukken: ”Ook in de fruitsector zijn ze continu aan het zoeken hoe ze appelrassen kunnen verbeteren in kwaliteit, bewaarbaarheid en hoe je ze goed kan verwerken”, zegt wethouder Van Maanen. “Het ontwikkelen van een ras duurt jaren en er zit veel geld en energie in. Dus is het ontzettend mooi om er dan bij te zijn als de eerste appel wordt geplukt”.

Dan de grote vraag: hoe smaakt de Bonita? “Met name lekker fris, hard en een goede bite. Wat ook belangrijk is: de appel heeft na 1 of 2 weken op de fruitschaal nog steeds een goeie bite”, aldus wethouder Van Maanen.

Webshop
Ook de lezers van het Kontakt kunnen de Bonita-appel proeven. “Via de webshop van de Fruit Connaisseur zijn de appels daar te koop”, aldus Dirk de Jong. “Maar het blijft niet bij alleen appels”, zegt Dirk. “Zo zijn we ook zijn een samenwerking aan gegaan met taartenbakker Tanja Bergwerff die speciale Bonita-appeltaarten voor ons maakt. Daarnaast verschijnt er binnenkort ook Bonita-appelsap in het assortiment van de Fruit Connaisseur”, aldus Dirk de Jong.

q  defruitconnaisseur.nl