• De initiatiefnemers en hun boek.
• De initiatiefnemers en hun boek. Foto: Aangeleverd

Nieuw fotoboek Ameide en Tienhoven

ameide • Sam Janse, voorzitter van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven, nam maandag het eerste exemplaar van het historisch fotoboek over Ameide en het zicht op de Lek in ontvangst. 

De samenstellers, Krijn van der Ham en IJsbrand Verveer, nemen de lezers mee over de Lekdijk vanaf buurtschap Sluis naar Ameide en Tienhoven aan de Lek en weer terug. De historische foto's zijn alle voorzien van een korte tekst. Van der Ham is kenner van de twee plaatsen, Verveer verdiept zich al jaren in alles wat met de scheepvaart op de Lek te maken heeft.

Het idee voor het boekwerk ontstond in 2019. Buurtvereniging De Dijk had voor de feestweek het historische binnenvaartschip Terra Nova gehuurd. In het ruim was een tentoonstelling met onder meer een serie vergrote historische foto's langs de Lek te zien. 'De sfeer op de dijk, het unieke uitzicht op de rivier, de verbondenheid van de Termeienaars met het water en het dagelijkse aanleggen van de Lekboten, je voelde dat er een boek met foto's gemaakt moest worden', stellen de initiatiefnemers.
Het boek kost 12 euro en is koop in de kraam van de historische vereniging tijdens de Termeise Paardenmarkt, op donderdag 13 oktober. Ook is het te bestellen bij Jan de Wit, Lekdijk 28 in Ameide, jandewit15@hotmail.com en Krijn van der Ham, Bordenweg 2 in Meerkerk, krijnvanderham@hotmail.com.