• Het pontje na de vernieling. De reparatie heeft plaatsgevonden op donderdag 22 september.
• Het pontje na de vernieling. De reparatie heeft plaatsgevonden op donderdag 22 september. Foto: Aangeleverd

'Wie richt er nou expres zoiets aan?'

SCHOONREWOERD/LEERDAM • Het touw van het trekpontje op de Culemborgsche Vliet tussen Schoonrewoerd en Leerdam is deze week, na weer een vernieling, opnieuw gerepareerd.

Het is niet duidelijk wie het touw doorgesneden heeft. Omwonenden gaan ervan uit dat jongeren uit de omgeving het vandalisme op hun geweten hebben. Het gebeurt ieder jaar gemiddeld één of twee keer.

Verschrikkelijk
“Het is geen leuk werk om te doen en eigenlijk verschrikkelijk dat dergelijke vernielingen gebeuren, maar we laten het telkens repareren, omdat het zonde is om het pontje verloren te laten gaan”, vertelt directeur Alex Kwakernaak van Uiterwaarde, een bedrijf dat voortgekomen uit verzelfstandigde recreatieschappen in de omgeving.

In 2011 werd het trekpontje gerealiseerd in opdracht van de gemeente Geldermalsen. Het beheer en onderhoud werd met een overeenkomst voor tien jaar ondergebracht bij Uiterwaarde. Alex: “Dat contract is nu afgelopen en we zullen de rekening van deze reparatie dan ook indienen bij de gemeente West Betuwe en daar gelijk de vraag bij stellen of het contract voor het onderhoud verlengd mag worden.”

Uiterwaarde blijft het graag doen, want het heeft het stimuleren van recreatie in de regio als doelstelling van haar bestaan.

Op de koop toenemen
Het bedrijf heeft geen plannen of ideeën om toekomstige vernielingen een halt toe te roepen en lijkt het vandalisme ‘op de koop toe te nemen’. Alex: “Het pontje ligt op een afgelegen plek langs het water. Als we daar camera’s zouden moeten ophangen, moeten we daar elektriciteit naar toebrengen. Dat is heel duur. De touwen vervangen door stalen kabels of kettingen, vinden we ook niet wijs. Dat is zwaar en koud en niet prettig in gebruik.”

Vernielingen stoppen
Omwonende Hans Langerak (73) maakt veel gebruik van het pontje wanneer hij een ommetje maakt. Hij weet dat veel anderen dat ook doen en komt er ook veel toeristen tegen die met de fiets of lopend gebruik maken van het trekpontje. Hij stoort zich enorm aan het vandalisme en doet een moreel appèl op de jongeren en hun ouders om de zinloze vernielingen te stoppen.

Geen kattenkwaad
Hans: “In mijn jeugd werd er zeker flink kattenkwaad uitgehaald, maar vernielen deden mijn vrienden en ik niet. Wie richt deze schade aan? Wie doet zoiets? Wat is hier de lol van? Wat gaat er om in deze (zieke) breinen? Dit begrijp ik echt niet, mensen willens en weten hard te willen raken. Wat hebben zulke jongeren, ik neem aan dat het jongeren zijn, van hun opvoeders meegekregen?"
"Misschien is dit gedrag iets voor opvoeders om de gangen van hun kinderen of pupillen eens na te gaan en er aandacht voor te vragen, er op te wijzen, wat ze hiermee aanrichten.”

Bert Bons