• Jeannette Verplancke is sinds begin dit jaar centrummanager van Vianen.
• Jeannette Verplancke is sinds begin dit jaar centrummanager van Vianen. Foto: Ingeborg Al

Stadsmanager Vianen: ‘Men moet ervaren hoe fijn het hier is’

Algemeen

VIANEN • Jeannette Verplancke is sinds begin dit jaar de nieuwe centrummanager van Vianen. Ze verhuisde vaak in binnen- en buitenland en raakte in de afgelopen zeven jaar verknocht aan Vianen. Ze komt uit een ondernemersgezin en hielp als jong meisje al in het bedrijf, ook al kwam ze nauwelijks boven de toonbank uit. De studies marketing en bedrijfskunde waren vanzelfsprekend. Gevolgd door een Master Communicatie aan het Erasmus.

“We hebben een mix van oude rotten en enthousiaste nieuwkomers en trekken gezamenlijk op” vertelt Jeannette. “We vullen elkaar aan binnen het decor van een historische stad. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat mensen drijft. Waarom gaan ze ergens heen en waarom vinden ze het ergens gezellig? Waarom kopen ze? Wat slaat aan en wat niet? Maar vooral hoe vertel je iedereen dat het hier goed toeven is?”

Visie
Ze mist een consistente visie op de stad. Voor de fusie werd daar hard door de gemeente aan gewerkt. Ze is blij dat de ondernemers het heft in handen genomen hebben om het centrum weer op de kaart te zetten. Vroeger maakten de ondernemers naast het runnen van hun eigen onderneming tijd vrij voor het opzetten en uitrollen van allerlei activiteiten. Die tijd is voorbij. Na de coronaperikelen en de fusie van de gemeente zat het centrum een poos zonder centrummanager. De ondernemers zijn blij dat Jeannette in dat gat is gesprongen.

Er is geen ondernemer die haar niet kent. “Jeannette kwam in korte tijd met alle ondernemers in contact en ze begreep al snel wat er nodig is. Ze is heel plezierig om mee samen te werken” aan het woord is Hans de Goeij, voorzitter van de Ondernemersvereniging Vianen. “In tegenstelling tot vele andere steden vestigden nieuwe ondernemers zich de laatste maanden in ons centrum.”

Jeannette bevestigt dat. “In het afgelopen jaar heetten we acht nieuwe zelfstandige ondernemers welkom, waarvan de eigenaars zelf in de winkel staan. Tevens kennen we weinig leegstand momenteel. Daar zijn we best trots op.” Wat haar direct opviel is dat de ondernemers van het centrum alle activiteiten zelf betalen en veelal organiseren, bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht, wat toch een aangelegenheid is voor heel Vianen. De ondernemers doen veel voor Vianen zonder enige bijdrage van derden.

Warenmarkt
Inmiddels heeft de ondernemersvereniging de taak op zich genomen om de warenmarkt tijdens de paardenmarkt te organiseren. Dat werd tot twee jaar geleden door de gemeente geregeld en ligt nu dus op het bord van de ondernemers. “Onderschat niet wat een enorme hoeveelheid werk dat is. Er zijn afvallers, nieuwelingen en ook veel verwachtingen en gewoonten binnen een project met zo’n historie”, aldus Jeannette die zich hier dagelijks mee bezig houdt.

Wat wil zij in de toekomst met het centrum van Vianen? “Belangrijk vind ik dat bezoekers en inwoners ervaren hoe fijn het hier is. Dat ze de gezelligheid en de persoonlijke aanpak ervaren. We zullen blijven inspelen op hedendaagse behoeften. Het is van belang dat voor een ieder duidelijk is waar ons historisch centrum voor staat en dat een bezoek brengen het absoluut waard is.”

Ingeborg Al