Afbeelding
Foto: stock

VHL trekt 750.000 euro tegen energiearmoede

VIJFHEERENLANDEN • De gemeente Vijfheerenlanden wil de energiearmoede aanpakken en heeft 750.000 euro beschikbaar gesteld om kwetsbare huishoudens in de gemeente te helpen om energie te besparen.

Het gaat om ongeveer 700 gezinnen die wonen in een huis met een laag energielabel. Het is de bedoeling om met verschillende maatregelen een minimale besparing van zo’n 600 euro per jaar te bereiken. De werkzaamheden voor betere isolatie en andere energiebesparende maatregelen kunnen niet overal tegelijk uitgevoerd worden. Capaciteit moet opgebouwd worden en er moeten energiecoaches geworven en opgeleid worden. Daarom is het noodzakelijk om gefaseerd te werken.
De gemeente Vijfheerenlanden gaat bij de uitvoering van dit plan de samenwerking aan met Avres, dat mensen begeleid met een afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met Avres kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of jongeren, die een gerelateerde opleiding willen volgen onder de leiding van een erkende monteur opgeleid worden als hulp-monteurs. “Hierdoor verhogen wij hun kansen om binnen de energietransitie een betaalde baan te krijgen”, aldus de gemeente Vijfheerenlanden.

Energiecoaches maken bij het eerste bezoek een opname van de woning met een gestandaardiseerd protocol, dat tevens de basis is voor de uit te voeren werkzaamheden. De werkzaamheden worden uitgevoerd onder de leiding van een professionele monteur. “Hiervoor benaderen wij lokale ondernemers”, legt de gemeente uit. “Zo ontzorgen wij de doelgroep en weten wij zeker dat de maatregelen worden uitgevoerd.” De verwachting is dat men in oktober 2022 met de voorbereidingen op de gefaseerde aanpak van het plan energiearmoede kan starten. Naast deze maatregelen voert Avres sinds april 2022 de landelijke energietoeslag van 800 euro uit. Eerst zijn er 1447 toeslagen automatisch uitbetaald aan inwoners die bekend waren bij Avres. Inwoners die nog geen uitkering ontvingen kunnen sinds april 2022 een aanvraag doen. In totaal zijn hiervoor medio juli dit jaar 770 aanvragen afgehandeld en betaald.