• Gonny Vink.
• Gonny Vink. Foto: Jonne Seijdel

Boek over samenwerken op afstand

vianen • Gonny Vink adviseert al heel lang organisaties op het gebied van nieuwe manieren van werken en organiseren, zoals ‘het nieuwe werken’. Een jaar voor corona kwam haar vorige boek ‘Leiding geven op afstand uit.

“Ik kon toen nog niet weten wat er op ons af zou komen. Van de één op andere dag moesten mensen massaal vanuit huis werken, en maakten organisaties grote stappen met digitalisering om dit mogelijk te maken. Het werk moest immers doorgaan.”, vertelt Gonny.

Hoge productiviteit
“We hebben gezien dat de productiviteit in veel organisaties enorm hoog was, er werd ontzettend hard gewerkt", vervolgt de Vianense. Door afgelopen jaren is bij veel mensen en organisaties het besef gegroeid dat er op afstand veel meer mogelijk was dan ze vooraf hadden kunnen bedenken.”

Volgende fase
“Inmiddels zijn we in een volgende fase beland. Veel organisaties worstelen met het hybride werken en het vinden van een goede balans tussen het werken op kantoor, thuis of elders. Want wat spreek je daar nu over af? En hoe geef je hier een goede invulling aan zodat het niet alleen waardevol is voor medewerkers, maar ook voor je organisatie én jouw klant.”

Voor Gonny betekende dit dat het tijd werd voor een nieuw boek. 

Organisatie in het geheel
“Er zijn al veel boeken geschreven over hybride werken, maar die gaan toch vooral over wat je als medewerkers of als je team kunt doen. Maar niet over wat dit betekent voor de organisatie in het geheel. Ook zie ik veel dat de discussie nu vooral gaat over het aantal dagen dat iemand op kantoor of thuis werkt. Terwijl wat mij betreft het werk echt centraal moet staan, en dat je op basis daarvan kijkt hoe én waar je dat het beste kunt organiseren.”

Kapitaal
Het boek Samen werken op afstand heeft Gonny samen met een aantal auteurs geschreven, grotendeels op afstand. In het boek staat de mens centraal, die vormt immers het kapitaal van organisaties. Gonny: “Vanuit verschillende invalshoeken bespreken we wat het hybride werken betekent voor medewerkers, voor de organisatie en wat ervoor nodig is op vlak van ICT en huisvesting.”

“Daarnaast gaan we in het boek hoe je deze verandering kan begeleiden en geven we praktische tips en handvatten om aan de slag te gaan. Een boek over hybride werken is natuurlijk ook zelf hybride. Bij het boek hoort een website waar de modellen en materialen op te vinden zijn om zelf mee aan de slag te gaan.”

Work21
Gonny Vink woont in Vianen, heeft vijftien jaar geleden haar bedrijf work21 opgericht. Samen met de consultants van work21 helpt ze organisaties ‘wendbaar te worden in een digitaal tijdperk’.

Dit doet het bedrijf door verandermanagement, leiderschapsontwikkeling en adoptie van technologie. 

Het boek ‘Samen werken op afstand’ is vanaf 22 september beschikbaar, zowel online als in de boekhandel.