• Emanuël Sluis met naast hem teammanager Ab Donga.
• Emanuël Sluis met naast hem teammanager Ab Donga. Foto: Nico Van Ganzewinkel

LRC maakt indruk in voorbereiding

leerdam • LRC Leerdam maakte indruk in de voorbereiding en de bekercampagne. De allereerste wedstrijd ging nog verloren tegen Oranje Wit, maar daarna werd er niet één keer meer verloren en won de ploeg onder andere met duidelijke cijfers van mede-eersteklassers Nieuw-Lekkerland (6-1) en Rijsoord (6-0). De voortekenen lijken dus gunstig voor de Leerdammers voor het derde seizoen van trainer Emanuel Sluis. 

In Sluis zijn eerste seizoen waren de resultaten van LRC niet goed, totdat de competitie werd onderbroken door corona. Vervolgens was vorig seizoen wisselvallig en dus moet dit het jaar gaan worden voor Sluis en zijn LRC. "Dat gevoel leeft wel inderdaad en ik denk dat we vooralsnog goed op weg zijn". zegt Sluis. We hebben een aardige voorbereiding achter de rug, waarin we op verzoek van de spelersgroep tegen wat sterkere tegenstanders hebben geoefend dan andere jaren. Toch is het lastig om de resultaten in perspectief te plaatsen. Van Rijsoord wonnen we met 6-0 en dat is een eersteklasser, maar die speelden óf onder hun kunnen óf ze gaan een heel zwaar seizoen tegemoet."

Toch kan ook Sluis wel bepaalde conclusies trekken uit de beker- en oefenduels die LRC tot nu toe speelde. "Het zegt me iets over wat er in deze groep zit. Ik was wel blij met Heukelum als tegenstander afgelopen zaterdag (0-2 winst). In die wedstrijd werd er wat anders van ons gevraagd als mooi voetbal, namelijk: strijdlust. We hebben laten zien dat we dat ook kunnen, al hadden we de wedstrijd eerder moeten beslissen."

Minder tegengoals
Daarmee benoemt Sluis direct een probleem wat vorig seizoen nog wel eens de kop opstak. Er waren wedstrijden waarin LRC voetballend duidelijk de betere was, maar waarin het toch nog de deksel op de neus kreeg. Sluis: "Dat is inderdaad iets waar we aan moeten werken. Het moet zakelijker en we moeten minder goals weggeven. Ik ben een trainer die houdt van mooi voetbal, maar dat moet uiteraard altijd gepaard gaan met een bepaalde arbeid en discipline. We hebben vorig jaar punten verloren doordat we het voetbal te veel door wilden drijven of ongeconcentreerd werden. Daardoor maakten we slordige fouten die dan ook direct een goal opleverden. In de nabespreking van wedstrijden of tijdens trainingen stippen we dat soort momenten nu direct aan. Ook moeten we wedstrijden eerder in het slot gooien. Ook tegen Heukelum missen we de nodige kansen, waarna zij 10 minuten voor tijd een reuzekans krijgen. Een iets betere tegenstander maakt die bal misschien wel en dan staan we weer in ons hemd."

De selectie van LRC kende de nodige wisselingen. Zo zijn onder meer Sil van Putten (Heukelum), Fabian van Horssen (Vuren), Hans Odijk (Focus'07) en Jamal Ouassif (Brederodes) de Leerdammers komen versterken. Bovendien kwam er jeugd over, waarvan vooral Matthijs Frehe vooralsnog indruk maakt. Het maakt dat Sluis het nodige te kiezen heeft. "Het klopt dat ik bepaalde keuzes zal moeten maken, maar ik denk deze groep daar goed mee om kan gaan. Ik heb er vertrouwen in dat de spelers die in eerste instantie niet spelen op een positieve manier de concurrentiestrijd aangaan. Dit is voetballend denk ik de beste groep waar ik ooit mee heb gewerkt. We hebben jongens erbij gekregen die echt iets toevoegen. Sil van Putten en Hans Odijk brengen voetballend vermogen en ervaring, terwijl Fabian van Horssen ook sterk is in zijn coaching. Brennan Bieri en Jamal Ouassif geven ons meer opties voorin. De nieuwe jongens pakken het uitstekend op. We hebben ook heel duidelijk aangegeven in de gesprekken met hen, wat we van ze verwachten. Daarnaast is het mooi voor de club dat jongens uit de eigen jeugd zich aandienen. Matthijs Frehe is een serieuze optie voor de basis."

LRC speelt komende zaterdag nog geen competitie. Men zit in een competitie met 13 ploegen en is als eerste aan de beurt voor een vrij weekend. Sluis: "Een beetje jammer wel, maar we gaan wel oefenen tegen Nieuwerkerk."

Gertjan den Ouden