• Dirk Geelen in zijn barbierszaak aan huis.
• Dirk Geelen in zijn barbierszaak aan huis. Foto: Madelief Helmhout

Barbier Dirk Geelen uit Lexmond: ‘Eindelijk eigen persoonlijkheid ontwikkelen’

Algemeen

LEXMOND • Dirk Geelen (43) heeft zich een jaar geleden omgeschoold tot barbier, nadat hij jarenlang huisvader was voor zijn vier kinderen (12, 10, 7 en 5). Hij heeft grootse plannen voor zijn barbierszaak aan huis in Lexmond, waar hij sinds februari elke week een paar klanten voorziet van een nieuwe coupe in zijn kappersstoel.

“Een jaar geleden besloot ik de praktijkopleiding voor Master Barber te gaan volgen, ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Het was een goede zet, want in het knippen heb ik echt mijn passie gevonden. Het was een enorme sprong in het diepe voor mij om weer te gaan studeren en een nieuwe uitdaging aan te gaan, maar het was ook ontzettend leuk. Inmiddels heb ik mijn eigen barbierszaak aan huis geopend, genaamd Barbier Dirk en probeer ik mijn barbierszaak via allerlei wegen bekender te maken. Dit beroep is niet alleen mijn werk maar ook echt mijn hobby geworden. Ik geniet ervan om mensen er verzorgd uit te laten zien en ze blij de kappersstoel uit te zien lopen.”

Goede combinatie
“Het combineren van mijn rol als huisvader en de nieuwe studie beviel me goed. Ik bracht mijn kinderen ’s ochtends vroeg naar school en stapte gelijk daarna zelf de auto in om naar de opleiding in Utrecht te gaan. Aan het einde van de dag pikte ik ze dan weer op van school en kookte ik snel wat avondeten en begon het riedeltje de volgende dag weer helemaal opnieuw. In het huishouden kreeg ik soms hulp van buren of bijvoorbeeld kennissen, als ik moeite had om dat bij te houden. Mijn kinderen vonden het vooral leuk dat ik er een nieuwe hobby bij had. Mijn zoontje, de jongste van de vier kinderen, durft het inmiddels aan om door mij geknipt te worden. Dat vond hij eerst nog wel spannend. Mijn dochters durven het nog niet aan, maar ik wil ze later wel heel graag gaan knippen!”

Mezelf laten zien
“Barbier worden was voor mij ook een manier om weer iets bij te dragen aan de maatschappij en mezelf weer te kunnen laten zien. Ik heb moeite met sociaal contact sinds ik op mijn 17e een groot verkeersongeluk met fatale afloop heb meegemaakt met mijn scoutinggroep in Zweden. Van de periode in het ziekenhuis in Zweden en later in Nederland kan ik me niks meer herinneren, maar tijdens mijn revalidatie ben ik me gaan realiseren dat ik een heel ander mens was geworden. Nu ik barbier ben heb ik het gevoel dat ik eindelijk weer mijn eigen persoonlijkheid kan ontwikkelen. Ik begin mijn eigen stijl te vinden en heb sinds kort zelfs een klassieke Engelse snor. Die was nog verassend moeilijk om te laten groeien maar past echt bij die ‘nieuwe ik’.”

“Graag zou ik groter worden als barbier, maar ik wil wel altijd veel aandacht kunnen houden voor mijn klanten. Ik wil niet moeten haasten om maar zo veel mogelijk klanten te kunnen knippen op één dag, dat past niet bij me. Verder zou ik ook nooit haren van klanten gaan verven, haha. Dat vind ik persoonlijk minder natuurlijk ogen en eerlijk gezegd zou ik het geduld er ook niet voor hebben, denk ik. Maar uiteindelijk blijft het allerbelangrijkste in de kappersstoel voor mij de warmte, de gezelligheid en het respect die je voor elkaar hebt, naast het kapsel zelf natuurlijk.”

Barbier Dirk zit aan de Driemolensweg 5 in Lexmond en is bereikbaar via 06-10403799 en dirkgeelen@hotmail.com.

Madelief Helmhout