Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Gemeente Vijfheerenlanden peilt mening inwoners over windturbines

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden mogen hun mening geven over de mogelijke plaatsing van windturbines in de gemeente.

Op de website van de gemeente Vijfheerenlanden staat een onderzoek met enkele vragen over klimaatverandering, schone energie en windturbines. Deelnemers krijgen verschillende keuzes over het bouwen van windturbines te zien, en over de gevolgen van die keuzes. Er kunnen adviezen gegeven worden en er is daarbij ook ruimte om verdere zorgen en bezwaren te delen.

Iedereen erbij betrekken
“We willen graag weten hoe onze inwoners denken over windenergie”, legt wethouder John van der Velden van onder meer duurzaamheid en energietransitie uit. “We proberen alles en iedereen te betrekken bij dat onderzoek.”

De gemeenteraad van Vijfheerenlanden neemt op 13 december 2022 een belangrijk besluit over het duurzaam opwekken van energie via mogelijke plaatsing van windturbines in de gemeente.

Het onderzoek onder inwoners van Vijfheerenlanden is één van de manieren van de gemeente om zich daarop voor te bereiden. Er wordt ook een technisch wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de omgevingseffecten van windturbines.

VHL-plein
Op donderdag 6 oktober organiseert de gemeente weer een VHL-plein waarin de resultaten van het technisch onderzoek worden toegelicht.

Vervolgens neemt de gemeente de uitkomsten van het onderzoek onder bewoners en de resultaten van het technische onderzoek mee in het advies aan de gemeenteraad. Dat wordt besproken in een commissievergadering op 3 november. Vervolgens neemt de gemeenteraad uiteindelijk een beslissing. Naar verwachting zal dat op 13 december gebeuren.

Hoe zwaar de mening van de inwoners gaat meetellen bij de afweging in de politiek en de keuze van de gemeente voor de plaatsing van windturbines, is niet bekend. “Daar kan ik nu nog niets over zeggen of op speculeren”, vertelt wethouder Van der Velden. “Het proces goed doen, dat is voor mij nu het allerbelangrijkst.”

Het onderzoek onder de bevolking van Vijfheerenlanden kan tot eind september worden ingevuld via https://vijfheerenlanden.raadpleging.net.

Veel protesten
Plannen voor de plaatsing van windturbines zorgden in de afgelopen jaren voor veel protesten in Vijfheerenlanden. Mogelijke locaties zoals bij Lexmond en Zijderveld werden daardoor geparkeerd, maar zullen mogelijk opnieuw voor het voetlicht worden gebracht.

Ook de plaatsing van zonnepanelen zal daarbij aandacht krijgen. In de gemeente Vijfheerenlanden is op dit moment ongeveer 8 procent van alle daken voorzien van zonnepanelen. Dat percentage zou kunnen stijgen naar 23. Volgens de gemeente is dat het potentieel in de gemeente dat maximaal benut zou kunnen worden.