• Hein Derksen en Harm Wolthuis, beheerder van Het Dak.
• Hein Derksen en Harm Wolthuis, beheerder van Het Dak. Foto: Mimi van Rossem

Nog eenmaal Bluessfeer terugbrengen

leerdam • Organisator Hein Derksen wil met dit festival nog een keertje de Bluessfeer in Leerdam terugbrengen, die Stichting Blues sinds 1989 tot 2013 jaarlijks in Het Dak bracht. “Het moet echt een feestje worden, want dit is echt de laatste keer dat ik een Bluesfestival in Leerdam organiseer.”

Over het waarom Hein toch nog één keertje het Bluesfestival in Leerdam organiseert, vertelt hij: ”Voordat ik hoorde dat Harm Wolthuis zou stoppen met Het Dak had ik eigenlijk al ook al besloten om helemaal met mijn muzikale activiteiten te stoppen. Maar ik wilde ook weer niet zomaar geruisloos de deur sluiten. Toen kwam ik al gauw op het idee om voor de allerlaatste keer een Bluesfestival te organiseren. Want Stichting Blues heeft in totaal 32 concerten, zowel de jaarlijkse Bluesfestivals als de Roof off full of Blues, in Het Dak gehouden, en het leek mij leuk om nog voor een keertje, bij wijze van afscheid een Bluesfestival te houden.”

Doorzetten
“Maar voordat ik ook maar iets zou gaan organiseren heb ik mijn plan eerst op de sociale media gezet en gevraagd wat de Leerdammers hiervan vonden. De reacties die hierop kwamen waren zo positief dat ik besloot door te zetten. Ondanks dat wij eigenlijk vanwege de tegenvallende festivals de stekker uit deze Bluesconcerten hadden getrokken.”

Dat was in 2013. Hein: “ Wij vonden dat er door ons en topprestatie was geleverd en dat net als aan alles, ook aan de Bluesfestivals een einde komt.”

Maar niets was minder waar, in 2018 werden Ben van Slooten en Hein benaderd door het boekingbureau waar zij jarenlang mee hadden samengewerkt, omdat er prachtbands op tournee zouden gaan. De twee keken elkaar toen aan en besloten toch nog een keer het festival te gaan organiseren. Helaas liep dit financieel gezien niet zo goed af en werd in 2018 besloten echt te stoppen.

Muzikaal leven
Muziek heeft altijd een hoofdrol gespeeld in Hein zijn leven. Van1 979 tot 1983 waren Hein en zijn vrouw Sani eigenaren van Bar Paco in de Fonteinstraat. In 1980 werd in PACO het eerste Leerdamse muziek collectief onder de naam ‘Pop Als Culturele Ontspanning (PACO) opgericht. Op 8 mei 1981 werd op het Oranjeplein in een circustent, waarin 1000 mensen konden, het eerste PACO rockfestival georganiseerd. In samenwerking met de Oranjevereniging kreeg dit festival een vervolg en meer dan 20 keer organiseerde Hein het Oranjerockfestival.

Vijf dagen festival
In 1983 werd voor de laatste keer, in een grote tent op de parkeerplaats van Berenschot, een vijf dagen durend festival georganiseerd met rock, blues, country en gospelmuziek.
Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. In 1984 opende Hein en zijn vrouw het muziekcafé De Tapperij aan de Westwal. Bands uit heel Europa hebben hier op het podium gestaan. Vanaf 1991 was Hein 15 jaar lang voorzitter en programmamaker van theater de Souffleur dat op het voormalige terrein van de gasfabriek stond.
Na 32 keer besloten Ben en Hein in 2018 vanwege de teruglopende belangstelling te stoppen met het organiseren van de Bluesfestivals. Wat zeker meespeelde was ook dat de laatste twee concerten door het tegenvallende aantal bezoekers Ben en Hein veel eigen geld heeft gekost.

Hein: “Ik ben in mijn uppie begonnen, en stop nu met deze laatste Bluesavond ook in mijn uppie.” Bands die optreden zijn: Little Hat, Original Strikes en Motel Kinz.
Het Bluesfestival wordt gehouden in de Grote Zaal van Het Dak, Tiendweg 9 in Leerdam. Aanvang 20.30 uur. Toegangskaarten kosten 17,50 euro en kunnen besteld worden via www.blues2022.weticket.com.

Mimi van Rossem