• Bernadine in haar modewinkel.
• Bernadine in haar modewinkel. Foto: Madelief Helmhout

Bernadine Plus Fashion uit Vianen provinciaal Modewinkel van het Jaar

Algemeen

VIANEN • Met haar plussize kledingzaak B Plus Fashion heeft Bernadine Brouwer (33) de prijs voor Modewinkel van het jaar 2022 in gemeente Vijfheerenlanden én in provincie Utrecht gewonnen.

Al 7 jaar staat ze met haar winkel paraat voor dames uit Vianen en omstreken die ‘er leuk uit willen zien vanaf maat 42’.

Hoe komt het zo dat B plus Fashion heeft gewonnen?
“Wie mijn winkel heeft opgegeven voor de wedstrijd Modewinkel van het jaar 2022 is voor mij nog steeds een raadsel, ineens kreeg ik medegedeeld dat ik was genomineerd! Maar toen ik het hoorde peinsde ik er niet over om mijn stoute schoenen aan te trekken. Ik riep al mijn klanten op om op me te stemmen, niet wetende dat zo veel vrouwen het écht zouden doen. Uiteindelijk bleek ik dankzij alle trouwe klanten ook nog eens daadwerkelijk de winst binnen te slepen in de gemeente en de provincie Utrecht.”

Hoe kom je aan zo’n vast klantenbestand, denk je?
“Stiekem hoop ik dat dat komt door de manier waarop ik dames in mijn modezaak laat winkelen. Mijn collega’s en ik geven de dames alle tijd om items uit te kiezen en rustig te passen, en daarna geven we ze échte eerlijke adviezen. Staat iets toch niet mooi qua pasvorm? Trek het dan liever uit dan dat je iets koopt dat achter in je kast blijft hangen, zeggen wij altijd.”

Hoe voelde het om te winnen?
“De winst kwam totaal onverwacht voor mij. Sowieso is het heel bijzonder dat een plussize damesmodewinkel wint van álle kledingwinkels die mee deden in heel Utrecht. Dat geeft me nog meer stimulans om door te gaan met wat we al doen. Dat wij als vollere vrouwen tot een ander segment behoren betekent niet dat wij ook echt anders zijn dan anderen. Dat is het gevoel dat ik dames al 7 jaar wil meegeven met mijn winkel.”

Wat is jouw persoonlijke verhaal met plussize kleding?
“Sinds jongs af aan heb ik al een grotere maat, hippe kleding vinden was altijd ontzettend lastig. Plussize kleding had altijd dezelfde bloemetjespatronen en niet-flaterende pasvormen. Dat wil ik anders doen. We verkopen kleding vanaf maat 42 en gaan over het algemeen door tot en met maat 56. Heel soms kan ik kleding in maat 60 bemachtigen voor de winkel, maar de meeste modemerken gaan gewoon niet zo ver omdat ze denken dat er weinig animo voor is. Daarin valt echt nog winst te behalen in de plussize mode-industrie.”

Madelief Helmhout