•  Els van Maurik kreeg van Lekstede Wonen een straatnaambord overhandigd.
• Els van Maurik kreeg van Lekstede Wonen een straatnaambord overhandigd. Foto: Cock Krouwel

Feestelijke opening zorglandgoed Bloemendaal in Vianen

Algemeen

VIANEN • Lekstede Wonen heeft op vrijdag 9 september Zorglandgoed Bloemendaal in Vianen feestelijk geopend.

Het zorglandgoed biedt een thuis voor mensen met Alzheimer en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking 

Het druilerige weer stond de feestelijke sfeer niet in de weg. Er was tromgeroffel, ballonnen werden opgelaten en er waren blije gezichten. In de ochtend is het Zorglandgoed officieel geopend voor relaties van de zorginstellingen en Lekstede Wonen. Wethouder Teus Meijdam van de gemeente Vijfheerenlanden en Ed de Groot, directeur-bestuurder van Lekstede Wonen hielden toespraken. Ook vertelden bewoners over hun ervaringen met het wonen op het Zorglandgoed. 

Wandelroute
In de middag werd het landgoed opengesteld voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Rondom het landgoed is een wandelroute van ruim 1 kilometer aangelegd en ook deze is officieel geopend. Els van Maurik, de moeder van één van de nieuwe bewoners was ruim tien jaar geleden de initiatiefnemer voor de bouw van de woningen, die uiteindelijk op het Zorglandgoed zijn gerealiseerd. Lekstede Wonen pakte de uitdaging op. Wonen en zorg in een veilige, vertrouwde omgeving; dat werd het uitgangspunt.

Twee gebouwen
Op het Zorglandgoed staan twee gebouwen: één voor De Herbergier en één voor Stichting De Iris. De Herbergier is onderdeel van zorgorganisatie De Drie Notenboomen; de grootste franchiseorganisatie in de Nederlandse zorg. Zij bieden een veilige en beschermde thuishaven voor 16 personen met de ziekte van Alzheimer. Zelfstandig wonen lukt niet meer, maar in een Herbergier wordt er vooral gelet op wat de bewoners allemaal nog wél kunnen. In het andere gebouw is op initiatief van Stichting De Iris een eigen vertrouwde woonplek gemaakt voor zestien jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. De bewoners wonen onder begeleiding zelfstandig en er zijn twee gemeenschappelijke woonruimtes waarin ze koken, eten en ontspannen.

Bouw voor doelgroepen
Ed de Groot, directeur bestuurder Lekstede Wonen, vertelt: “Lekstede Wonen beschouwt het bouwen voor deze specifieke doelgroepen als een belangrijke taak. We zijn trots dat we ze op deze locatie huisvesting hebben kunnen bieden. Natuurlijk doen we dat naast het aanbod van andere nieuwbouwwoningen in de gemeente Vijfheerenlanden, zoals bijvoorbeeld in Hoef en Haag.”

Bankje en bomen
Ondanks het regenachtige weer zijn Stichting de Iris en de Herbergier goed in het zonnetje gezet. Aannemersbedrijf Roosdom Tijhuis heeft het Zorglandgoed een bank geschonken die wordt ingelegd met mozaïek-steentjes. Symbolisch zijn de eerste drie steentjes gelegd door Margot van Maurik namens Stichting de Iris en de Herbergier. De bewoners van Stichting de Iris kregen allemaal een eigen boom op het landgoed, voorzien van naamplaatje. Onder toeziend oog van de genodigden en met tromgeroffel op de achtergrond, hebben ze hun eigen boom mogen ‘bewateren’.

Els van Maurik, initiatiefnemer van het project, werd toegesproken. Zonder haar vasthoudendheid was het Zorglandgoed er niet geweest. Zij kreeg van Lekstede Wonen een straatnaambord: Els van Maurikplein. Dit krijgt een mooi plekje op het Zorglandgoed. 

Wandelroute
Rondom de twee gebouwen met zorgwoningen is een wandelroute aangelegd van ruim 1 kilometer voor de bewoners, de buren, inwoners van Vianen en toevallige voorbijgangers. Op het landgoed lopen fazanten, ganzen en konijnen. Het wandelpad loopt langs het wilgenbosje, door een weiland, langs een akker en een moestuin. Ook zijn er 300 fruitbomen geplant waar in de toekomst een appel of peer geplukt kan worden tijdens een wandeling.

In het bijzijn van vele nieuwsgierige bezoekers is de wandelroute op 9 september officieel geopend door Ed de Groot van Lekstede Wonen.