• Een eerder georganiseerde Play-In van Excelsior.
• Een eerder georganiseerde Play-In van Excelsior. Foto: Aangeleverd
update

Play-In met groot orkest Harmonie Orkest Excelsior Vianen

Algemeen

VIANEN • Harmonie Orkest Excelsior Vianen verzorgt op zaterdag 17 september voor de vijfde keer een Play-in.

Maar liefst 43 muzikanten vanuit heel Nederland hebben zich aangemeld en voor één dag vormen zij gezamenlijk één groot orkest. Het thema dit jaar is ‘Musical’. Vier maanden geleden ontvingen alle muzikanten de muziekstukken om in te studeren. Op zaterdag de 17e treffen ze elkaar overdag voor de eerste keer en wordt er gerepeteerd.

Het resultaat zal s avonds te beluisteren zijn in een slot concert. Dit vindt plaats in school het Oosterlicht College van 19.30 tot 20.30 uur. En is gratis toegankelijk voor iedereen.

Tijdens de opening zal ‘It is a brand new day’ te horen zijn, maar ook nummers uit de musicals van onder andere High School, Annie, Elisabeth, Miss Saigon en Mary Poppins zullen die avond de revue passeren. Het idee voor een Play-in te organiseren kwam zeven jaar geleden van één van de leden van Excelsior. Tijdens de coronaperiode kon het twee jaar niet plaats vinden, vandaar dat nu de vijfde editie gehouden wordt.

Oudste vereniging
Excelsior is de oudste vereniging in Vianen. De oprichting was op 29 september 1899. Een oude vereniging maar met een jong hart, die gezamenlijk op een goed niveau muziek maken en onderling een goede band hebben, want het verenigingsaspect staat hoog in het vaandel. Er worden met regelmaat diverse activiteiten georganiseerd voor de leden.

Het (grote) orkest bestaat uit ongeveer 40 muzikanten en staat sinds mei 2008 onder leiding van dirigent René de Jong. Intern verzorgen ze voor de benodigde opleidingen door middel van het geven van lessen op diverse instrumenten. Ook hebben ze een leerlingenorkest en worden leerlingen begeleid bij het behalen van hun muziekexamen. Het repertoire van Excelsior is zeer divers; van musical tot big bandmuziek en van pop tot klassiek.

Het orkest verzorgt diverse concerten, treedt op bij speciale gelegenheden en evenementen en doet mee aan festivals en concoursen. Ook zijn ze met regelmaat te vinden in verzorgingshuizen.

Binnenkort start de vereniging met het geven van muzieklessen op drie basisscholen in Vianen. Gedurende tien weken leren alle groepen vijf ritmes, tonen en noten lezen.