• Een van de flats aan de Benedictushof in Vianen.
• Een van de flats aan de Benedictushof in Vianen. Foto: Bert Bons

Bewoners Benedictushof wachten met smart op reparaties door Lekstedewonen

Algemeen

VIANEN • Na een maandenlange strijd zijn bewoners van de flat aan de Benedictushof in Vianen blij dat er nu concrete toezeggingen zijn van Lekstedewonen om reparaties en achterstallig onderhoud uit te voeren.

“Ik ben al zeker vier, vijf maanden bezig met bellen, mailen en gesprekken voeren”, vertelt Joanne Slob. Ze spreekt namens meerdere bewoners van de flat, alhoewel ze zelf geen bewoner is. “Mijn vriend woont hier en ik ben er minimaal enkele dagen per week.”

Lange lijst
De lijst met zaken die aangepakt moet worden, is lang. Goten zijn verstopt, waardoor bij regen de muren vochtig raken. Er is houtrot in deurposten en raamkozijnen. Dat trekt ongedierte aan. En er zijn gebreken aan het sanitair.

Volgens Joanne zijn er diverse beloftes gedaan om het aan te pakken, maar is er nog niets gebeurd. “Soms kregen we niet eens een reactie terug.”

Eigen kosten
Ze heeft op eigen kosten een expert laten kijken naar de gebreken en die concludeerde dat het appartement eigenlijk niet meer bewoonbaar is. Ook heeft ze, opnieuw voor eigen rekening, de ongediertebestrijding laten komen. Verrot hout heeft ze zo goed mogelijk zelf afgeplakt.

“Een veilige en schone leefruimte vind ik van groot belang, daarom wilde ik niet opgeven”, vervolgt Joanne. Tenslotte belde ze de krant.

Reactie
“We erkennen dat er problemen zijn met houtrot, vocht, lekkages en ongedierte bij appartementen in de flat aan de Benedictushof”, reageert directeur-bestuurder Ed de Groot van Lekstedewonen.

Het spijt hem dat de problemen nog niet zijn opgelost. “We hebben er wel aan gewerkt”, vervolgt hij. “Maar het zat tegen met het regelen om bij de betreffende appartementen te kunnen komen en we hadden daarover beter moeten communiceren.”

Niet vlekkeloos
De voorbereidingen om de reparaties uit te voeren, zijn volgens Lekstedewonen niet vlekkeloos verlopen. De directeur-bestuurder legt uit: “Om de reparaties te kunnen doen, moeten we op drie plekken in tuinen van bewoners van de begane grondwoningen steigers plaatsen. Het contact tussen de aannemer die de klus gaat doen, en de betreffende bewoners waar de steigers moeten komen, verliep moeizaam. Bij één van hen is het nu eindelijk geregeld. Daar gaat de steiger begin oktober geplaatst worden.”

“Maar bij de andere twee locaties krijgen we helaas geen contact met deze bewoners”, vervolgt Ed de Groot. “In de vakantieperiode is het soms moeilijk om bewoners te spreken te krijgen, maar we vinden dat er nu echt iets moet gebeuren. Daarom hebben we het leggen van contact met de bewoners overgenomen van de aannemer en gaan we deze week brieven versturen om het plaatsen van de steigers te regelen. Desnoods zal dat via een juridische procedure moeten.”

Communicatie
Begin volgende week wil Lekstedewonen het plan van aanpak communiceren richting de bewoners van de betreffende appartementen in de flat.

“Fijn dat er het er nu eindelijk op lijkt dat er wat gaat gebeuren”, reageert Joanne namens haar vriend en de andere vijf bewoners van de betreffende flat aan de Benedictushof. Ze hoopt dat de appartementen weer goed bewoonbaar zullen zijn wanneer de winter invalt.

Ze vindt het nog wel wat vreemd dat Ed de Groot van Lekstedewonen meldt dat het ‘nu eindelijk geregeld is met bewoners op één van de locaties’. Joanne: “Dat is de locatie bij het ketelhuis. Die plek is van Lekstedewonen, dus daar hoeven ze geen goedkeuring voor van een bewoner.”