• Beeld van de Tour de Boer-avond in Zijderveld.
• Beeld van de Tour de Boer-avond in Zijderveld. Foto: Aangeleverd

SGP Utrecht trapt Tour de Boer af in Zijderveld

Algemeen

ZIJDERVELD • De SGP-fractie in de provincie Utrecht is begonnen aan een Tour de Boer door heel de provincie. De tour begon maandag in Zijderveld met een avond die was georganiseerd door SGP Vijfheerenlanden. Er waren zo’n honderd belangstellenden.

Tijdens de avond was er op het podium in dorpshuis De Krooshof ruimte voor de verhalen van melkveehouder Corné Vermaat, vegetatiedeskundige Dick Kerkhof, wethouder Ton van Maanen en Statenlid Bertrick van den Dikkenberg.

Zij gingen elk vanuit hun eigen expertise in op de vraagstukken die op dit moment op de agrarische sector afkomen. In de vragenronde ging het uiteraard vooral over de stikstofproblematiek waardoor veel boerenbedrijven momenteel iedere dag in enorme onzekerheid zitten. De gemene deler van de avond was dat boeren snakken naar perspectief en een betrouwbare overheid. Van den Dikkenberg: “We hebben de agrarische sector keihard nodig!”

De bijeenkomst was een eerste avond in een serie van acht door heel de provincie Utrecht. Statenlid Bertrick van den Dikkenberg gaat onder de noemer van Tour de Boer naar alle hoeken van de provincie om te luisteren naar boeren en te vertellen waar de SGP zich de afgelopen periode voor heeft ingezet en welk perspectief de fractie ziet voor de agrarische sector.

Van den Dikkenberg: “Het gebrek aan perspectief op het boerenerf is schrijnend. We hebben de agrarische sector keihard nodig in het geopolitieke vraagstuk van de voedselvoorziening, maar ook om alle doelen op klimaat, natuur en water te halen. Zonder de agrarische sector valt het hele verdienmodel onder ons buitengebied weg. Ook natuurbeheer wordt daarmee onbetaalbaar. We móéten wel perspectief bieden aan deze cruciale sector.”

Van den Dikkenberg is met zijn fractie bezig aan een visie landelijk gebied die voor de coalitieonderhandelingen van voorjaar 2023 klaar moet zijn. In deze visie zet de SGP uiteen wat er nodig is om het vertrouwen in het landelijk gebied te herstellen. De visie bestaat uit drie onderdelen: een vitaal platteland, een toekomstbestendige landbouw en een robuuste natuur.

Van den Dikkenberg: “We laten met dit initiatief zien dat we niet alleen kritiek willen leveren op het huidige beleid, maar ook met een eigen antwoord komen. We willen laten zien hoe het anders kan. Je kunt een beleid formuleren voor het landelijk gebied waar de natuur goed beheerd wordt, de landbouwsector perspectief heeft en het platteland floreert. Maar dat kan alleen als er vertrouwen is. En dat vertrouwen moet echt hersteld gaan worden.”

De data van de volgende avonden staan nog niet definitief vast, maar worden steeds gecommuniceerd via de speciale webpagina van de SGP: www.utrecht.sgp.nl/tourdeboer en via de sociale media van de fractie.