• De bewoners van de Iris.
• De bewoners van de Iris. Foto: aangeleverd

Opening Zorglandgoed Bloemendaal

vianen • De Herbergier en Stichting de Iris zijn sinds afgelopen mei de trotse bewoners van Zorglandgoed Bloemendaal. Waar De Herbergier woonruimte biedt aan 19 ouderen met een vorm van dementie, huisvest De Iris 16 mensen met een beperking. Vrijdag 9 september wordt het landgoed feestelijk geopend. 

De bewoners van de Herbergier voelen zich al helemaal thuis op het landgoed. Zo vertelt de 86-jarige bewoner Wout Verkuil: "Hier wil ik wel 100 jaar oud worden. Mijn vrouw is twee jaar geleden gestorven en sindsdien voelde ik me vaak erg eenzaam. Ik heb het heel lang niet zien zitten om naar een verzorgingstehuis te gaan, je wilt immers zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Met mijn kinderen ben ik op bezoek geweest bij verschillende tehuizen, maar bij sommigen maakte ik voor de deur al rechtsomkeert. Hier was het gevoel meteen goed toen ik aankwam. Je hebt hier de ruimte en kunt lekker naar buiten als je dat wil. Bovendien hebben we het heel gezellig onderling. Ik heb er enorm tegenop gezien om mijn oude huis te verlaten, maar het is me 200% meegevallen en ik ben blij dat ik hier ben."

Net als thuis
Het is exact hoe beheerders Ferry en Moniek Visser-Valk het voor ogen hadden. Die laatste vertelt: "Het gaat er hier anders aan toe dan op een gesloten afdeling. Bewoners krijgen hier veel meer vrijheid. We willen er eigenlijk voor zorgen dat het zo veel mogelijk is als thuis voor de bewoners, maar dan met een stukje ondersteuning en de gezelligheid onderling."

Ook bij de Stichting de Iris hebben de bewoners hun plek gevonden. Veel van hen werken vier dagen per week en wanneer ze niet aan het werk zijn hebben ze de vrijheid om zich terug te trekken op hun ruime kamers, iets te doen in de gezamenlijke ruimte of om erop uit te trekken. 

"Dat laatste kan de één zelfstandig en de ander onder toezicht", vertelt Anton van Ockeloen, één van de bevlogen begeleiders bij de Iris. "Het is eigenlijk één groot gezin hier. "De ene bewoner trekt zich meer terug op zijn of haar kamer dan de ander. De bewoners moeten natuurlijk ook nog een beetje aan elkaar wennen. Op termijn denk ik dat ze wel steeds meer samen zullen gaan doen." 

Droom iedere ouder
Marjet Westervoorde is lid van het bestuur én ouder van één van de bewoners: "Het is de droom van iedere ouder van een kind met een beperking dat hij of zij op een plek als deze terecht komt. Het is een enorm langlopend traject geweest om te realiseren en ik besef af en toe nog steeds niet helemaal dat het gelukt is als ik hier rondloop."

Rond het landgoed is een wandelroute aangelegd die openbaar toegankelijk is. Er zijn langs die route bovendien 300 appel-, peren- en 'pruimenbomen geplant waar wandelaars vrij zijn om van te plukken. 

Programma
LEKSTEDEwonen ontwikkelde in samenspraak met de Iris en de Herbergier de verblijven op het landgoed en organiseert op vrijdag 9 september de feestelijke opening. In de ochtend zijn de bewoners met ouders en verzorgenden, de aannemer, de gemeente en betrokken medewerkers van LEKSTEDEwonen uitgenodigd. Wethouder Kees Bel zal hier in de ochtend bij aanwezig zijn en zal het landgoed officieel openen. Ook de bestuurders van de Herbergier en de Iris zullen aan het woord komen.

Eigen boom 
De aannemer schenkt een bank aan de bewoners van de Herbergier en de jongeren van Stichting de Iris krijgen allemaal een eigen boom van LEKSTEDEwonen. Bij de boom komt een naamplaatje met hun naam te staan. Met een waterkanon mogen ze hun boom de waterdoop geven. De inloop is vanaf 10:30 uur.

Vanaf 14:00 uur zijn buurtbewoners welkom bij het Zorglandgoed. Directeur-bestuurder Ed de Groot van LEKSTEDEwonen opent dan officieel de wandelroute.

Gertjan den Ouden